Sunday, July 7, 2024
HomeРегионДупница200 000 лв. за заплатите във „В и К-Дупница“ скараха Костадин Костадинов и...

200 000 лв. за заплатите във „В и К-Дупница“ скараха Костадин Костадинов и Първан Дангов

Ще отпуснем сумата от икономии, ако ОбС гласува разсрочване на заем към ФЛАГ, заяви кметът

 Юлияна КОЛЧАКОВА

„В и К –Дупница“ скара отново председателя на Общинския съвет (ОбС) Костадин Костадинов и кмета Първан Дангов. Този път споровете бяха заради 200 000 лв. Тъй като след отпускането на сумата от местния парламент през м. май, парите не са преведени, председателят отново постави остро въпроса към кмета. Костадинов декларира, че неговата група ще бойкотира градоначалника, неприемайки внесените от Дангов докладни записки и призова всички съветници да не гласуват.

„На предишното заседание гласувахме 200 000 лв. за заплати във В и К, като дадохме възможност за предварително изпълнение на решението. Изпълнил ли е кметът това решение? Ако не го е изпълнил, да каже кога ще изплати сумата?!“, заяви Костадинов. Председателят поясни, че е настоятелен, тъй като от 1 август предстои фактическото присъединяване към областната В и К асоциация и влизане на „Кюстендилска вода“ като оператор в общината. Заради това няма да има законова възможност за изплащане на сумата и работещите във В и К няма да получат парите си.

 

Кметът определи исканията на председателя като изнудване. Освен това отново обясни, че иска да бъде представен отчетът на „В и К-Дупница“, за да се видят числата със задълженията. „Ще видим ли финансовия отчет на В и К, което е задължително? Сметната палата изисква този отчет. Тъй като не е представен в срок, попитахте ли управителя Васил Милушев защо не го е представил? Аз писмено го известих. Вие питахте ли го? Предния път, за да помогне на В и К, общината взе 500 000 лв. банков заем и го изплащаме с лихвите. Сега искам да видим отчета и тогава може да говорим за действия от моя страна“, отговори Дангов.

„Много тъжно и много пошло е казаното. Дангов не иска да даде парите за заплати и това задължение на В и К ще остане. Отчетът се представя до м. септември“, репликира Костадинов. Председателят допълни, че отчетът е бил забавен заради бламирането на избора на одитор в дружеството от страна на групата на БСП. Отбеляза още, че дружеството няма счетоводител и се работи трудно, че непревеждането на средствата е неизпълнение на решение на съвета от страна на кмета. „Касае се за заплатите на хората. Сваляме доверието си, не вярваме на нито една Ваша дума. Ще гласуваме „против“, за да се вразумите и да платите на хората. Ще бойкотираме, докато не изплатите заплатите“, избухна Костадинов.

Павел Петров

По време на дебата бе посочено още, че общината не може да преведе средствата, тъй като няма законов механизъм. Бюджетарят Павел Петров обясни, че не може да се вземе от средства за капиталови разходи, нито от резерва, защото е разпределен, нито от преходен остатък от миналата година, както бе прието на предишната сесия, защото за местни дейности няма преходен остатък. „Решението технически е неизпълнимо. Затова миналата година се взе заем, защото няма друг начин. Евентуално чрез заем, но миналия месец ние тъкмо изплатихме 500-те хиляди“, каза Петров. Емил Гущеров и Костадин Костадинов припомниха, че на предишната сесия имаше докладна за осигуряване на 100 000 лв. от преходен остатък за приюта за кучета, а за хората не може да се дадат средства от преходен остатък. За да се намери решение, заседанието бе прекъснато за 20 минути.

След почивката дойде предложение. То бе  да се разсрочи за 6 г. заем към фонд ФЛАГ от 3,2 млн. лв., взет през декември 2023 г. „Ако от 1 г. разсрочим плащанията на тези 3,2 млн. за срок от 6 г., ще реализираме икономии и тогава ще можем да реализираме тези плащания за В и К. Искам да кажа, че предсрочно сме погасили 4,7 млн. лв., взети за довършването на ремонта на Младежкия дом и за сепариращата инсталация. Това ни спести 45 000 лв. лихви С разсрочването няма да ни се наложи в края на годината да плащаме 1,5 млн., което ще ни остави освободи средства. Това е нашето предложение. Това ще са икономии по бюджета. Какво е това изнудване, ще гласуваме, ако се плати? Дайте парите за В и К от издръжката на ОбС. Ще има докладна за разсрочването на заема още на следващата сесия.
От предходни остатъци по бюджета не може да се вземат тези 200 000 лв. В местните дейности нямаме преходни остатъци, защото имаме неразплатени пари към фирми“, каза кметът.

Шефът на ОбС нарече манипулация казаното от хората от администрацията. „Няма да подкрепим докладната за актуализация на капиталовите разходи, докато не кажете кога ще платите тези 200 000 лв. на В и К“, категоричен бе Костадинов. Йонко Гергов от ПП „Партия на зелените“, който в предния мандат беше зам.- председател на съвета, предложи дебатът да се прекрати. Той обясни, че прави това предложение, тъй като точката е за капиталовите разходи, а се дебатира за В и К. Съветниците отхвърлиха искането на Гергов, а Костадинов го упрекна, че е предремал, а когато се е събудил, е предложил прекратяване на дебата. Думата „предремал“ провокира кмета, който посъветва председателя да подобри лексиката си, вместо да използва диалектни думи от Горно поле и родното си село Крайници.
„Ако в сряда се платят парите за заплати във В и К, ще кажа, че Дангов е платил заплатите и на него трябва да се благодари“, продължи Костадин Костадинов.

Георги Градевски от „Глас народен“ пък отбеляза, че ако колегите му поискат оставката на кмета, той ще плати.

С други решения общинските съветници се съгласиха движими вещи на „В и К –Дупница“ да се дадат под наем на „Кюстендилска вода“, но на по-високи от посочените в двете докладни цени. Цените бяха увеличени 3 пъти, по предложение на председателя. Посочвайки, че става въпрос за огромно имущество и предложените цени са смешни, Костадинов обясни, че завишението е съгласувано с управителя на „Кюстендилска вода“ Марио Нешев. Вместо за 841 лв., както бе записано в докладната, новият оператор ще ползва помпа, водомери, леки автомобили, компютри, принтери, купени след 2018 г., срещу 2 523  лв. месечен наем. Машини, товарни автомобили, инструменти, офис техника, оборудване, които през 2018 г. бяха заведени като активи на общината, ще се дадат под наем от общината срещу 7 209 лв. на месец, при предложение 2 403 лв.

Ася Крумова

По време на заседанието управителят на пречиствателната станция за отпадни води в Джерман инж. Ася Крумова изрази обидата си от кмета Първан Дангов, когото упрекна в интриганстване. Тя е засегната от казаното от градоначалника на предишната сесия на съвета, че всеки следобед в пречиствателната станция има партита. Управителката бе категорична, че това не е вярно. Зададе риторичен въпрос какви ще са тези партита на пречиствателна станция за фекални води. И подчерта, че това са интриги след доносничене при кмета. „Имаме деца, които ще се срамуват, и родители, които ще преживявят заради казаното за нас“, посочи Крумова.

 

 

 

RELATED ARTICLES

2 COMMENTS

  1. Община Дупница затъва все по-надолу при всеки един нов кмет. Първо един кмет – лекар измъдри рилската вода да се смесва с тази от яз. Дяково. Оттогава пием вода с тиня. След това един кмет инженер си направи далаверката с кюстендилци и така управлява ВИК-то че да затъне в дългове и да го хариже на Кюстендил . Хитро нали, в замяна Кочериново –откъдето е въпросния кмет, ще получи парк. Сегашните умни глави пък харизват техниката (абе вие луди ли сте). Следващият пирон в ковчега ще бъде кюстендилци ще си назначат техно управление , даже и работници ще докарат от Кюстендил… Това е началото на края на Дупница. От кметове продажници и овчедушни граждани твърдо града върви към село.

  2. Рееолюцинере в момента няма ВиК Кюстендил – Марио от Самораново с Пандурски от Дупница унищожиха кюстендилското ВиК за да си разчистят терена за скъпата техника която купиха и т.н.Управител , гл.инженер , работници от Дупница и т.н.в момента ВиК Дупница (бивше Кюстендил ) е затънало в далавери побоища интриги и т.н

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular