Saturday, May 18, 2024
HomeРегионГоце Делчев2000 акушерки не достигат в България

2000 акушерки не достигат в България

В България данните в Националния професионален регистър сочат, че има над 3700 акушерки. Но недостигът им в здравните заведения е постоянен, предава БНТ.

Има няколко университета у нас, в които се изучава специалността. Но данните на болниците показват, че в системата липсват поне още 2000 акушерки. Въпреки това, в болница “Майчин дом” винаги има желаещи да се учат. Средната възраст на активните акушерки тук е около 30 години. Но и в столичната болница се усеща липсата на кадри.

“Със сигурност има и може би една от причините за това е ниското заплащане като цяло, но една акушерка, започваща да учи самата професия и да разбере какво всъщност е акушерството, се влюбва и със сигурност няма как да се откаже от това”, категорична е Шукрие Бошнакова, която е родом от община Сатовча, а сега е акушерка в родилна зала в СБАЛАГ „Майчин дом“.

Акушерките от “Майчин дом” споделят, че всеки случай, който минава през тях, го запомнят и преживяват. За щастие леко преминалите раждания са повече от усложненията.

“Изживяваме всичко ежедневно. Било то по-трудно, по-сложно като случай и за сега се надявам всички пациентки да са окей и те са окей”, каза Анна-Мария Велкова, акушерка в родилна зала в СБАЛАГ „Майчин дом“.

За акушерките днешният празник е важен, защото се надяват, че чрез него обществото ще се замисли за важността на тяхната професия.

“Отговаряш за два живота, да започнем с това. Включва това да си много амбициозен, отговорен, динамичен, знаещ, можещ, искащ да знаеш все повече”, обясни Анна-Мария Велкова.

RELATED ARTICLES

Most Popular