2286 пожара вилнели в Благоевград минала зима, от общината и пожарната служба съветват да се внимава с електроуредите

 

Обсъдиха се превантивни мерки за предотвратяване на пожари

2286 пожара, от които 2204 в жилищни сгради, са вилнели в Благоевград от началото на отоплителния сезон на 2015 година до пролетта на 2016 година, отчетоха от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Цифрите бяха съобщени на съвместна среща между представители на социалните звена към община Благоевград със служители на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“. По време на форума бяха обсъдени превантивни мерки за предотвратяване на пожари в социалните домове, в домовете на трудноподвижни, възрастни и самотно живеещи хора.

Непосредствено след срещата ръководителите на звената ще проведат инструктаж на работещите в съответните институции и ще запознаят потребителите с рисковете от пожар и начините подобни инциденти да бъдат избегнати.

Сред основните правила за недопускане на огнени инциденти са: да не се оставят включени електроуреди без надзор, да се използват изправни уреди, в близост до печките да няма леснозапалими материали, сушенето на дрехи над отоплителни и нагревателни уреди да се случва на достатъчно разстояние от самите печки и др.

От РСПБЗНС напомнят, че при необходимост гражданите трябва да подадат сигнал на тел. 112.