250 000 бягат от руските бомбардировки в Сирия: Путин иска да убие всеки сириец, който е против режима на Асад

Близо 250 хиляди души бягат от сирийската провинция Идлиб към Турция и Анкара се опитва да им попречи да пресекат границата, съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган.

На 27 декември ООН съобщи приблизително същите данни – 235 хиляди цивилни, които бягат в периода 12-25 декември от последния район в Сирия, контролиран от противници на режима на Башар ал Асад. Основната причина са въздушните удари, нанасяни от руски и сирийски самолети, включително срещу граждански цели.
По същото време Ердоган и руският президент Владимир Путин опитаха в преговори да намалят напрежението в Идлиб. И американският президент Доналд Тръмп, и турският президент обвиниха Русия, Сирия и Иран в предизвикването на поредната бежанска вълна и предупредиха да се спрат атаките срещу цивилни, пише “Дневник”.

Бомбардировките започнаха през ноември и днес Ердоган каза на конференция в Анкара, че “в момента 200-250 хиляди мигранти се движат към границите ни, опитваме се да ги спрем с известни мерки, но не е лесно, пък и те са хора все пак”.

В неделя той предупреди, че страната му, в която в момента има около 3.7 милиона сирийци, няма да може да поеме нова мигрантска вълна, ако руско-сирийската операция предизвика такава. През януари в Анкара се очаква посещение на канцлера Ангела Меркел, като сред основните теми ще е сделката на ЕС за помощ за Турция срещу спиране от властите на бежанските потоци към Европа.

От ООН обясниха, че хората бягат основно от Мараат ал Нуман, който е “почти обезлюден”, от градове и села в южните части на Идлиб, както и от бежански лагери по сирийско-турската граница. В края на годината хиляди семейства бяха твърде уплашени да потеглят заради опасност от въздушни и артилерийски удари по колоните с автомобили, допълниха от световната организация.

“Ройтерс” цитира Абу ал Маджид Насер, бягащ със семейството си от град Телманас, да казва, че Путин “иска да избие всеки сириец, който е против режима”.

Москва и Дамаск отхвърлят обвиненията в безразборни бомбардировки и настояват, че се борят с джихадисти. Химанитарни и спасителни екипи, както и очевидци, описват много градове в развалини и унищожени десетки медицински центрове. Източник: faktor.bg