Friday, June 21, 2024
HomeСпорт26-годишният силно прогресиращ футболен съдия Мариян Гребенчарски с дебют в Ефбет лига...

26-годишният силно прогресиращ футболен съдия Мариян Гребенчарски с дебют в Ефбет лига на Лудогорец – Локо(Пд)

Мариян Георгиев Гребенчарски е роден на 07.09.1997 година. С футбол се занимава от детска възраст. Играе на поста вратар в ДЮШ на Рилски спортист от дете до 18-годишна възраст. След това е студент в Лесотехническият университет в столицата.

В момента е учител по Горско и ловно стопанство в Професионална техническа гимназия „Никола Вапцаров“ в град Самоков. Също така имав Боровец ски гардероб, където отдава ски и сноуборд екипировка под наем, предлага ски уроци.

В съдийството е от 2014 година. Израства много бързо в тази област. Първият му мач като цяло в Софийска областна група е между отборите на ОФК Елин Пелин и ЖСК Ихтиман, завършил 8:1.Първият му мач в Югозападна трета лига е на 25.08.2018 г. като ръководещ мача Германея(Сапарева баня)- Надежда(Доброславци), завършил 3:0. Първият му мач във Втора професионална лига е на 08.08.2021 г. като главен съдия на мача Хебър(Пазарджик) – Созопол, завършил 2:1.

Завършил е успешно курсове за ВАР съдия.

Съдийската комисия на БФС определи Мариян Гребенчарски да ръководи мача от Ефбет лига между отборите на Лудогорец (Разград) и Локомотив (Пловдив) на 22 май т.г. Това всъщност ще бъде дебют на силно прогресиращия футболен арбитър в елитната ни футболна група. Това бе и причината да се направи ексклузивно интервю с 26-годишния рефер.

  • Как приемаш назначаването ти за главен съдия на мача в Разград между шампиона на България Лудогорец и Локомотив (Пловдив)?

 

Честно казано, чувствам се много поласкан от доверието, което ми се оказва от страна на ръководството на СК на БФС. Това ме кара да се мобилизирам докрай, мотивира ме да дам всичко от себе си  и да получа добра оценка за ръководството на този мач.

 

  • На кой български футболен съдия си се възхищавал най-много?

 

Бих казал, че се възхищавам на всеки един футболен съдия, защото всичките препятствия, през които преминават хората, занимаващи се с тази професия, са ужасно много. Всичките лишения, които се налага да правят в името на футболното съдийство заслужават само уважение и респект. Точно това е причината да се възхищавам на всеки един колега.

 

  • А от чуждестранните?

 

-Нидерландеца Бьорн Кайперс – заради спокойствието и лекотата, с което водеше футболните срещи, което е оценка за класата му.

 

  • За какво си мечтае Мариян Гребенчарски?

 

Погледнато реално, нещата, за които винаги съм мечтал, ги имам, а именно здраво семейство, което продължава да ме подкрепя, въпреки липсата ми вкъщи през уикендите. В професионален план на първо място си пожелавам да нямам контузии и да имам възможността да се докосна до големите имена в нашето съдийство, за да почерпя от техния опит, но и да “открадна занаят”.

 

  • Мислил ли си някога да ръководиш международни срещи?

 

Разбира се, че я имам тази мечта в главата си, но живи и здрави, когато му дойде времето се надявам да мога да се докосна и до международното съдийство.

Ташко СУЛЬОТОВ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular