Saturday, June 15, 2024
HomeРегионБанско299 г. от рождението на Паисий Хилендарски ще отбележат в Банско

299 г. от рождението на Паисий Хилендарски ще отбележат в Банско

На 19 юни Българската православна църква почита Преподобни Паисий Хилендарски. По този повод и във връзка с 299 години от рождението на Паисий Хилендарски и 259 години от написване на „История славянобългарска“ Банско ще се поклони пред живота и делото на великия си син. Това съобщиха от Общината.

В църквата „Света Троица” ще бъде извършено вечерно богослужение от 16.00 часа на 18 юни, а в Деня на св. Паисий Хилендарски от 8.00 часа ще се състои Божествена Света литургия.

Под звъна на празнични камбани, жители и гости на Банско ще могат да направят своя принос в единствения по рода си общобългарски препис на История славянобългарска. Това ще бъде възможно във времето от 15.00 до 18.00 часа в петък пред паметника на Паисий Хилендарски на площад „Възраждане”, където ще бъдат поставени копия на масата и стола от хилендарската килия на светогорския монах.

Тържествената програма по случай Деня на почит към делото на Преподобни Паисий Хилендарски и полагане на венци и цветя е с начало от 17.00 часа на 18 юни.

На 19 юни, Деня на Преподобни Свети Паисий Хилендарски, входът в едноименния Духовно-исторически център ще бъде свободен.

RELATED ARTICLES

Most Popular