3-ма от задържаните с 21 кг. канабис в Соволяно остават зад решетките

sud

Другите с парична гаранция от 2000 лв.

Окръжен съд – Кюстендил взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“, по отношение на 3- ма от обвиняемитешестима младежи за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества – канабис. По отношение на останалите 3- ма, съдът определи мярка за неотклонение „Парична гаранция“. Окръжна прокуратура – Кюстендил бе внесла искане за вземане на най- тежката мярка за неотклонение по отношение и на 6- та обвиняеми. В него се посочва, че на 21.11.2022 г. е било извършено претърсване и изземване в махала „Марена“ в района на с. Соволяно, област Кюстендил. В изоставена постройка е било открито незаконно държано с цел разпространение наркотично вещество – канабис. Общо количество на предмета на престъпното деяние е 21,557 килограма.

Окръжен съд – Кюстендил счете, че от събраните по досъдебното производство доказателства към момента, може да се направи обоснованото предположение за съпричастност и на 6- те задържани лица къминкриминираното деяние. Съдът намира, че и за шестимата няма реална опасност от укриване, като има предвид, че трима от тях са ученици, а другите трима учат или работят и не са правили опит да прикриват следи, напротив съдействали са на разследването.

По отношение на трима от тях: Л.Д. (на 18 години), С.Й. (на 18 години) и Н.К. (на 22 години) е налице реална опасност от извършване на престъпление. Тримата имат от началото на месец ноември активна роля при намирането, съхранението, обработката и продажбата на наркотичното вещество, като двама от тях имат и обременено съдебно минало.

Останалите трима обвиняеми С.Й. (на 22 години), Д.Б. (на 22 години), и Д.Д. (на 18 години) са с по- нисък интензитет на участие в инкриминираното деяние. За тях съдът определи мярка за неотклонение „Парична гаранция“, в размер на по 2 000 лв.
Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – София, в 3- дневен срок.