300 се хващат на хорото край Бъбрека, рекламират България отвъд океана

Пламен Мирянов
Пламен Мирянов

Българи от цялата страна ще се хванат ръка за ръка, за да извият най-голямото планинско хоро в света. Седем ансамбъла от седем различни етнографски области ще затанцуват пред езерото Бъбрека в Рила на 11 август от 12 ч. Колко човека ще се хванат на хорото? Кои световни звезди ще пристигнат специално за събитието? Отговорите на тези и още въпроси научихме от арх. Пламен Мирянов – организатор на събитието “7 фолклорни ансамбъла на Седемте рилски езера”. Той е роден в София, завършил е Френската гимназия в София и ВИАС. Работи като архитект в строителна фирма АРТЕКС и ръководи фондация “Нашият дом е България”.

– Г-н Мирянов, коя ще бъде най-голямата атракция и основните акценти на събитието?

– Очакваме 300 човека, пременени в народни носии, от седем ансамбъла от седем различни етнографски области да представят своя фолклор. Те ще танцуват под съпровода на жив оркестър около невероятната красота на езерото Бъбрека. Също така ще се опитаме да влезем в Гинес като направим най-големият жив надпис – „България“ на 2200 м надморска височина. Всичко това ще бъде заснето с дрон. Специално за събитието ще пристигне най-добрият в света по СЛАГ ЛАЙН (ходене пеша по въже) между два балона Pablo Signoret. При добра прогноза ще се проведе и свободен полет с балони. На тях ще опитаме да качим хора в неравностойно положение, за да видят езерата от високо.

Основната идея е да се покаже колорита на родния фолклор в такива природни условия – сцената за фолклорния танц да бъде самата планина, а не стандартната сцена, която сме свикнали да виждаме навсякъде.

– Колко човека ще се хванат на “най-голямото планинско хоро в света”?

– При заснемането на клипа в хорото ще участват само ансамблите в народни носии. Но след това спокойно може да се включат и всички посетители на събитието. Така че очаквам 600-700 души заедно да направим най-голямото планинско хоро в света.

– Защо решихте точно Седемте рилски езера да бъдат фон на фолклорните изпълнения?

– От край време мястото се е превърнало в своеобразна сцена на такива танци. Правим тази инициатива, за да можем да покажем и родния фолклор, не само танците на Бялото братство (които ежегодно се провеждат тук). Изпълнението ще бъде част от пълнометражен филм за всички краища на България. Освен свещено, мястото е и стратегическо – за разлика от Пирин и Родопите, и е много лесно да се организират хора от различни области да се включат в инициативата. Освен това, събитието ще бъде отразено и от много популярен оператор от Америка – Jacob Schwarz, който със специална техника ще заснеме кадри, които по-късно ще разпространи отвъд океана. Той има свой видео канал с милиони последователи и неговите продукции са купувани от световни компании. Това ще бъде голяма реклама за България. Хората от цял свят ще видят родния ни фолклор.

– Как се роди идеята български ансамбли да се хванат на хоро на едно от най-посещаваните туристически дестинации у нас?

– Идеята ми хрумна по време на фолклорен фестивал в Дупница. По време на него ансамбли от цяла България пяха и танцува… и се зачудих защо всички те не се съберат в планината и същите тези танци да ги изиграят горе. Не харесах сцената и си представих колко прекрасно би било българско народно хоро да се представи сред невероятната красота на Рила.

– Запазили ли сме във времето интереса към родния фолклор?

– Единственото нещо, с което може да бъдем уникални и успешни е нашият фолклор. Можем да заложим елементи от него в модерни песни и с това да станем разпознаваеми на световната сцена. Това е задължително условие за успех на продукта ни. Фолклорът трябва да се изучава, да се цени и развива като се влага в съвременни парчета. Пример за това са хитовете на DJ Стан Колев, който живее в Маями.

Източник:Кмета.БГ