43 двойки празнуваха диамантени и златни сватби в Дупница

  • Най-възрастните Иван и Йорданка Галеви: Тайната на дългогодишния брак е разбирателството

  • Васил и Татяна Христови след 60 г. заедно: Мирът и любовта помагат на семейството

  • Роза и Йордан Кръстеви със сюрприз от децата и внуците си от Америка – получиха специално послание и торта

 

Община Дупница за 7-а поредна година зарадва възрастни семейства от града, които на общо тържество в Деня на християнското семейство честваха 60 и 50 години от сключването на граждански брак. 9 двойки, свързали живота си през 1958 г., празнуваха диамантена, а 34 – с брак от 1968 г. – златна сватба.

Васил и Татяна Христови с кмета Методи Чимев
Роза и Йордан Кръстеви бяха изненадани от децата и внуците си със специално послание и торта.

По традиция на входа на украсения за празненството ресторант възрастните хора бяха посрещнати с късче пита и мед, поднесени им от танцьори от ансамбъл „Актавис”. Служителки от общината, участващи в организацията, дадоха на всеки букетче със здравец. „Менделсон” и „Многая лета” звучаха за дългогодишните семейства и изправиха на крака присъстващите. Обичайно „кумува” кметът Методи Чимев – инициатор за общото празнуване на диамантени, златни и сребърни сватби на 21 ноември в града.

Нелка и Владимир Колеви получиха пита от Иван и Йорданка Галеви.
Моменти от празника

„Българското семейство е стожерът на нашето общество. А когато има семейства с 50-60-годишен опит, убеден съм, че ние, по-младите, аз съм по-скромен, с 30 г. брак, имам перлена сватба, можем само да се учим. Както и да се радваме и да се надяваме да дойде и нашето време да празнуваме такъв юбилей. Сигурен съм, че съвместният семеен живот не е лесен на никого. Сигурен съм, че са възниквали какви ли не ситуации и проблеми, но фактът, че вие 50-60 г. сте заедно, е нещо достойно. Поклон пред това, което сте! Благодаря ви, че ви има! По-младите трябва да се учат от вас! Бъдете живи и здрави! Весел празник”, обърна се към юбилярите Чимев.

Като най-възрастна двойка Иван и Йорданка Галеви поздравиха най-младото семейство за 2019 г. Нелка и Владимир Колеви и им поднесоха пита и мед за благоденствие, дълъг и щастлив съвместен живот. Помолен от водещата Драгостина Мутафчиева да сподели тайната рецепта за дългогодишния брак, Иван Галев каза: „Тайни има много. Най-хубаво е да има разбирателство в едно семейство, да няма недоразумения, да се върви по правилния път, който изгражда семейството и възпитава децата”.

„Рецептата е всеки да си гледа семейството и да възпитава децата, за да им се радва”, отбеляза Йорданка Галева.

Празнуващите диамантена и златна сватба подновиха обетите си с подпис, получиха плакети от името на общинската управа и вдигнаха наздравици с шампанско с кмета Чимев.

На тазгодишното празненство имаше две изненади. Еленка Христова върна присъстващите назад с едновремешен обичай – дарува „кума” с кърпа, която преметна през рамото на градоначалника. Инициативната дупничанка поднесе на градоначалника и сувенир – бъклица. Еленка и съпругът й Христо Христов имаха диамантена сватба. Вторият сюрприз бе за Роза и Йордан Кръстеви. Те получиха специално послание и торта от децата и внуците си от Америка. По традиция имаше и голяма торта, предназначена за всички, която бе разрязана от кмета и Иван Галев – съпруга в най-възрастното семейство. „Сватбата” продължи с почерпка, поздрави и хора, заедно с чаровните момичета и момчета от ансамбъл „Актавис” на Воин Войнов. За настроението на всички се погрижиха съставът за стари градски песни „Ноктюрно” и дуо Васил и Димитър Крекманови. Сред гостите бяха зам.-кметът Крум Милев и експертът в отдела за образование и култура Тодор Петков.

От името на в. „Вяра” се обърнахме с въпроси към две от най-възрастните семейства – педагозите Васил и Татяна Христови и Иван и Йорданка Галеви – обущар и готвачка в града.

„Празнуваме диамантена сватба. Заедно сме от 60 г., а се познаваме по-отдавна. Тайната на дълголетния ни брак е една – мир и любов. Бързо минаха тия 60 г. и през целия ни живот беше трудно”, каза Васил Христов. Съпругата му Татяна пожелава на всички да надминат годините, които са достигнали те. Христови са бивши учители в града. Те са родителите на обвинителя в Районната прокуратура в Дупница Ивайло Василев и бившия член на Висшия съдебен съвет Камен Иванов.

„Цял живот съм бил обущар в Дупница. Започнах през 1946 г. и до 1985 г. все съм практикувал занаята. Имаме две деца – дъщеря и син, четирима внуци. Синът е в София, дъщерята – в Благоевград. Всичко е устроено. Дъщерята и зетят си имат семейна фирма, работят с внуците. Синът е пенсионер от военните и пак работи”, обясни Иван Галев.