45 души са извадени живи под развалините след труса в Турция, жертвите станаха 35

Броят на жертвите на силното земетресение в Турция продължава бавно да расте и достигна 35 души, потвърдиха вицепрезидентът и вътрешният министър на страната. Броят на пострадалите, потърсили болнична помощ, е малко над 1600 души.

Спасителите се надяват на чудо почти две денонощия след земетресението и разчитат да открият живи хора, ако такива са останали под руините на разрушените сгради.

45 души са спасени до момента изпод останките на рухнали постройки. Жена с детето й като по чудо бяха спасени 24 часа след земния трус.

Почти 80 сгради са разрушени, на 645 постройки са нанесени сериозни щети, други 540 са средно или слабо засегнати от земетресението. Над 15 000 души са останали без дом. Вътрешният министър Сюлейман Сойлу информира, че продължава устройването на палаткови лагери за хората поради неспиращите вторични трусове. В засегнатите райони са изпратени 9500 палатки за приютяване на хората. В момента в поразените области температурите са най-ниски. В такива условия спасителните работи продължават. Останалите без покрив хора се настаняват и в различни институции, сред които спортни и сватбени салони, училища и други. Сойлу допълни, че под останките в община Сюрсюрю се намират 6 души и добави, че все още текат часовете, в които има надежда за спасяване на оцелели. 13 ранени са в отделения за интензивно лечение, продължава болничното лечение и на други 104-ма души, добави в пресконференция преди минути турският здравен министър Фахреттин Коджа. В района на бедствието в събота пристигна президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган. Той заяви, че държавата ще действа бързо за възстановяване на инфраструктурата и никой пострадал няма да бъде оставен без подслон или храна. Финансовото министерство обяви, че срокът за заплащане на данъците на живеещите в двете най-силно пострадали области – Елязъг и Малатия, ще бъде удължен.Търговското министерство обеща подкрепа за изплащане на кредитите на местни малки фирми.

Продължават и вторичните трусове, техният брой надхвърли 600, като най-силният вчера бе с магнитуд от 5,1 по скалата на Рихтер. Специалисти сеизмолози отбелязват, че епицентърът на земетресението е бил в по-слабонаселен район и това е намалило броя на пострадалите./БНР