60 деца от 6 до 12 години от цялата страна мериха сили в състезанията по проекта “Детска лека атлетика”, малките спортисти получиха грамоти и подаръци от община Долна баня

На новия спортен комплекс в Долна баня се проведоха заключителните състезания по проекта “Детска лека атлетика” на Министерството на младежта и спорта. В спортната надпревара взеха участие общо 60 деца на възраст от 6 до 12 години от София, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Шабла, Балчик, Петрич, Сандански, Елин Пелин, Костенец и домакините от Долна баня.

“Този проект в нашата страна стартира през 2013 година, първоначално финансиран от Международната федерация по лека атлетика, а от тази година от нашето министерство на младежта и спорта – сподели главният координатор на Българската федерация по лека атлетика Антон Бонов.

В продължение на два часа малките състезатели, разделени в шест отбора в различни цветове – сини, червени, жълти, розови, оранжеви и зелени, участваха в общо шест игри и състезания – Формула 1, насрещна щафета, подскоци в квадрат, скок от място, медицинска топка, хвърляне в цел и на финала 8-минутно отборно бягане.

В крайното класиране с най-много точки от състезанията се поздравиха децата от отбора на сините с актив от 34 точки, втори останаха състезателите от отбора на червените със сбор от 29 точки, три отбора пък събраха еднакъв брой по 22 точки, а това бяха отборите на жълтите, оранжевите и розовите и с най-малко точки (18) пък бе отборът на зелените.

Сред официалните гости на церемонията по закриването и награждаването бяха Гошо Гинчев – съветник на министъра на младежта и спорта Красен Кралев и бивш футболен национал, Панайот Танев – държавен експерт в спортното министерство и спортен директор на праграмата “Спорт за всички”, председателката на Общинския съвет в Долна баня Лиляна Драганова и други.

От името на домакините с почетен плакет на община Долна баня бяха отличени Гошо Гинчев, Панайот Танев и Антон Бонов, както и организаторите на състезанието Магдалена Христова и Андрей Ангелов.

Приветствие към състезателите, треньорите и ръководителите, както и към любезните домакини от община Долна баня от името на министъра на младежта и спорта Красен Кралев поднесе Гошо Гинчев.

Всяко дете – участник в състезанията, както и техните ръководители и треньори бяха наградени с грамота и подарък от община Долна баня, които бяха връчени от Гошо Гинчев и Лиляна Драганова.