600 л чорба раздаде безплатно дърводобивника Николай Ласкин в Клисура, готвачът Ив. Солунски опече пъстърва и призна: Родом съм от Батак, но дойдох в Самоков и станах компир

Стотици от Самоков, близките села, Дупница, София се стекоха на празника и се черкуваха в новия параклис, за който Кайо дари 50 000 лв.

 

Стотици самоковци се стекоха на курбан в село Крисура. Хората похапнаха доволно около 600 литра бобена чорба и пъстърва. „Да е жив и здрав дърводобивникът Николай Ласкин и да ни помага все така“, пожелаха дошлите на събора за Успение Богородично, сред които имаше много дупничани и софиянци.

Миналата година над село Клисура бе осветен параклисът, посветен на св. Богородица, изграден с дарение от 50 000 лв. на Никола Ласкин (Кайо). Кайо посрещна всички гости и щедро ги нагости с бобена манджа, пъстърва и различни видове маркови питиета.

Трапезата събра много горски служители от всички лесничейства – и държавното, и общинското. На празника дойде и червеният депутат Радослав Стойчев, който бе в компанията на шофьора на общината Иван, Стефан Докузов и шефа на Общинско лесничейство инж. Владимир Малинов. Специално за празника дойде и шефът на служба КОС към РУ-Самоков Георги Мазнев.

Около 600 литра вкусна бобена чорба беше приготвена и раздадена безплатно. 100 кг фасул вря цяло денонощие под зоркото наблюдение на готвачите Димитър Яръмов, Петър Георгиев, Петър Шейнов и Пепи Иванов. Вкусната пъстърва приготви Иван Солунски, който над 20 години е бил готвач. „Родом съм от Батак, но дойдох в Самоков и станах компир“ – сподели с усмивка и завидно чувство за хумор Иван, докато приемаше десетки поздрави и благодарности за изкусно приготвената пъстърва.

„Благодарни сме на Кайо, да е жив и здрав. Хубав параклис направи, а днес дава за всички безплатен курбан“, сподели пред в. „Вяра“ Зорка Джаджарова от село Клисура. Курбанът бе осветен от отец Георги. Празникът продължи с много настроение до късно. Майсторите на параклиса са от Сапарева баня и Самоков. Сред тях са Велко от Сапарева баня, Димитър Мулин, Александър Вуков, Станислав Дойнов, Ангел Емилов, Мартин Вуков. Стенописите са от Виолина – художничка от Самоков. Вальо Вуков от Сапарево е направил красива каменна чешма. „Водата е изворна, идва от скала в планината“ – разказва Кайо.

До параклиса са направени много беседки и места за отдих.