7 хуманитарни работници са убити при израелски обстрел в Газа

Сред загиналите има граждани на Австралия, Полша, Великобритания, един човек с двойно американско и канадско гражданство, както и един палестинец

 

При израелски удар в Газа са загинали седем хуманитарни работници от организацията за предоставяне на хранителна помощ World Central Kitchen (WCK – “Световна централна кухня”), съобщи днес американската неправителствена организация, цитирана от Асошиейтед прес. “WCK потвърждава с покруса, че седем членове на нашия екип са били убити в Газа при удар на IDF (Израелските отбранителни сили)”, се казва в изявлението.

Сред загиналите има граждани на Австралия, Полша, Великобритания, един човек с двойно американско и канадско гражданство, както и един палестинец, уточнява организацията, основана от известния готвач Хосе Андрес, без да предоставя окончателни числа.
Главната изпълнителна директорка на WCK Ерин Гор обяви, че екипът на организацията “пътуваше в зона, където няма конфликт, в две бронирани коли, брандирани с логото на WCK”.

“Въпреки координирането на движенията с IDF, конвоят беше ударен, докато напускаше склада в Дейр ал-Балах, където екипът беше разтоварил повече от 100 тона хуманитарна хранителна помощ, докарана до Газа по морски път”, изтъкна тя.

“Това е не само атака срещу WCK, това е атака срещу хуманитарните организации, появяващи се в най-тежките ситуации, когато храната се използва като оръжие за воюване. Това е непростимо”, добави Гор.

Израелските отбранителни сили заявиха, че извършват “задълбочен преглед”на случилото се.

Белият дом заяви, че е “съкрушен” от смъртта на хуманитарните работници.

“Съкрушени сме и дълбоко обезпокоени от удара”, заяви в “Х” говорителката на Съвета за национална сигурност Адриен Уотсън.

“Хуманитарните работници трябва да бъдат защитени, тъй като те предоставят помощ, от която има отчаяна нужда”, подчерта тя. “Ние настояваме Израел незабавно да разследва случилото се”.

Говорителят на Израелските отбранителни сили контраадмирал Даниел Хагари потвърди инцидента в Газа, при който загинаха седем чуждестранни хуманитарни работници от американската неправителствена организация World Central Kitchen.

Инцидентът ще бъде разследван от Механизма за установяване и оценка на фактите като Хагари обещава, че разследващите ще стигнат до дъното на това и ще споделят нашите констатации прозрачно.