70 души се сбориха за кръста в Благоевград, светинята падна в ръцете на 25-годишния студент Светослав Попов

 

01-03-9ac67

 25-годишният Светослав Попов, студент в ЮЗУ „Неофит Рилски“, извади богоявленския кръст от водите на река Благоевградска Бистрица

25-годишният Светослав Попов, студент в ЮЗУ „Неофит Рилски“, извади богоявленския кръст от водите на река Благоевградска Бистрица в конкуренция със 70 смелчаци. Той пожела на себе си и на всички хора здраве и късмет. Светослав се хвърля за шеста поредна година, но за първи път успява да хване светия кръст. Досега не се е разболявал след влизането в ледените води на реката. Студентът е от групата на Благоевград – център и учи специалност „Бизнес мениджмънт“. Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов също пожела в деня на Богоявление здраве и благоденствие на всички. В река Благоевградска Бистрица с песен 15 души от кукерската група на „Плаж махала“, облечени в носии, поведоха ледено хоро. Кръстът бе хвърлен от игумена на Роженския манастир архимандрит Епифаний, който отслужи и литургия.

И тази година на ритуала нямаше бой и свади. Кръстът, който се хвърля в Благоевград, е на 120 години. От няколко години той не остава в късметлията, който го извади от реката, а веднага се връща в църквата. След 40 дни свещеници ще посетят дома на щастливеца и ще извършат молебен за здраве. След традиционния ритуал с кръста на площад „Македония“ беше осветено бойното знаме на военно формирование 26 400. На ритуала присъстваха кметът д-р Атанас Камбитов, председателят на ОбС Радослав Тасков, зам.-кметове на община Благоевград, общественици и граждани.

01-03-2ed8ff

15 души от кукерската група на „Плаж махала“, облечени в носии, поведоха леденото хоро