74% от германците оценяват смяната на времето като ненужна

Почти една трета от хората в Германия са на мнение, че смяната на часовото време от зимно към лятно оказва отрицателно въздействие върху здравето им, предаде ДПА, като цитира данни от проучване.

Според представително изследване 30% от германците са недоволни от смяната на зимното с лятно часово време. Проблемите изглеждат по-сериозни за жените, като 39% от анкетираните казват, че се чувстват особено засегнати. При мъжете на това мнение са 20 на сто.

Освен това 74% от всички анкетирани смятат смяната на времето за ненужна и биха я отменили. За разлика от тях 23 на сто са на мнение, че редовната смяна на стрелките е полезна.

Във всички възрастови групи 79% от хората, които са имали проблеми заради смяната на времето, казват, че тя ги е направила уморени и апатични, а 63% се оплакват отпроблеми със заспиването и нарушения на съня.

Други имат оплаквания като трудната концентрация (39%) и раздразнителност (32%). Освен това 10% от анкетираните съобщават за депресивни настроения. Почти една пета от работещите (19%) не са стигнали навреме на работа поради смяната на часовото време.

В проучването са участвали 1000 души на възраст над 14 години в цяла Германия между 1 и 5 март 2024 г., отбелязва ДПА./БНТ