800 живи елхички предоставя ЮЗДП в помощ на двойки с репродуктивни проблеми

  • По 5 лева от продажбата на всяко дръвче ще бъдат дарени за кампанията „Посади надежда”

  • Пунктове има в градовете София, Благоевград, Гоце Делчев и Кюстендил

 

Над 800 живи коледни дръвчета осигурява Югозападното държавно предприятие в подкрепа на благотворителната кампания на Министерството на земеделието и храните под надслов „Посади надежда”. По пет лева от продажбата на всяка елхичка, предоставена от държавните горски предприятия, ще бъдат дарени за каузата. Тази година кампанията е в партньорство с Фондация „Искам бебе“ и има за цел да се подпомогнат двойки с репродуктивни проблеми. Продажбата на живи елхички вече започна и ще продължи до 23 декември.

Пунктовете, където гражданите могат да си закупят обикновен и сребрист смърч, както и обикновена ела, са в градовете София, Благоевград, Гоце Делчев и Кюстендил. В столицата живи елхички се продават пред сградата на Министерството на земеделието, храните и горите, на ъгъла на бул. „Хр. Ботев“ и ул. „Дамян Груев“ от понеделник до събота включително от 10,00 до 19,00 часа.

В Благоевград живи дръвчета се предлагат пред административната сграда на ЮЗДП – на ул. „Зора” № 18. В гр. Гоце Делчев – пред сградата на Държавното горско стопанство на ул. „Скопие” №2, а в гр. Кюстендил – пред сградата на Регионалната дирекция по горите, на бул. „България” №33.

Над 11 000 коледни елхи, от които 4380 живи, има възможност да предложи на пазара за предстоящите празници ЮЗДП. Елхите са от видовете бял и черен бор, обикновен и сребрист смърч, ела, атласки кедър. Отгледани са в разсадниците на държавните горски и ловни стопанства в Дикчан, Белово, Брезник, Гоце Делчев, Гърмен, Добринище, Дупница, Елин Пелин, Катунци, Кресна, Кюстендил, Осогово, Самоков.

Цените варират в зависимост от дървесния вид, височината на дървото, мястото на добив, наличието на контейнер и др.