9 години затвор за страшилището Янко Лудия от Радомир

 

Специализираният наказателен съд приключи с присъда дело, водено срещу Янко Ваташки и „ортака” му Марин Човалинов, обвинени за набавяне на имотна облага в размер на 2000 лв., както и причиняване на лека телесна повреда на Николай Абаджиев, като деянието от страна на Янко Ваташаки е извършено при условията на опасен рецидив. Това съобщиха от Специализирания наказателен съд.

За повдигнатите обвинения Янко Ваташки получи наказание „Лишаване от свобода“ в размер на 9 години, с изтърпяване при първоначален строг режим, а Марин Човалинов беше осъден на 2 години „Лишаване от свобода“ с 5 години изпитателен срок.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок пред Апелативен специализиран наказателен съд.

По време на съдебния процес Ваташки опита да се оправдае, че е натопен по това дело и че аверът му Човалинов е виновен. Според обясненията му той нямал отношение към случая, а бил само свидетел. Пред съда Янко разви версията, че Човалин и Абаджиев се скарали в автосервиз за 2000 лева, които пострадалият по делото взел, за да регистрира крадени коли, но не свършил работата. След това Човалин го повалил на земята и започнал да го рита, а Ваташки опитал само да го спре. Съдът обаче прие тезата на обвинението, че именно Ваташки е прекият извършител.

Само преди три месеца Ваташки получи осем години затвор отново за изнудване. Лудия бе задържан на 1 август 2015 г. и обвинен от спецпрокуратурата, че на 29 юли 2015 г. принудил със заплахи столичанка да изтегли от банковата си сметка и да му предаде 5000 лева. Интересното в случая е, че рекетираната жена е съпругата на Марин Човалинов. Зад гърба си Ваташки има присъда на първа инстанция и за отвличането на йордански гражданин.

Преди 4 години Янко Ваташки предизвика институционален спор покрай изчисление на друга присъда, която изтърпяваше в затвора. През 2011 г. той беше осъден на осем и половина години затвор за отвличане, побой и рекет на йорданския гражданин Мохамед Атти, а съдът беше кумулирал други четири присъди, за да определи на Ваташки общо наказание. През лятото на 2013 г. защитата му вече настояваше, че той трябва да излезе от затвора, защото не са му били приспаднати 6 години от всички дела, по които е бил с мярка за неотклонение “домашен арест”, но от правосъдното министерство изчислиха, че към онзи момент Ваташки трябва да остане зад решетките още месец и 6 дни.