9 проекта получават средства от Фонда за подкрепа на местни инициативи към община Дупница

Exif_JPEG_420

Юлияна КОЛЧАКОВА

9 проекта ще бъдат финансирани от Фонда за подкрепа на местни инициативи към община Дупница. Във вторник кметът Методи Чимев подписа договори с представителите на организациите, сдруженията и институциите, чиито проекти са одобрени. Те ще получат по 3 000 лева.
Един от проектите е за облагородяване на пространството пред входове „А” и „Б” на блок 1 в ж к „Бистрица” в Дупница. Ротари клуб и общината ще изградят детска площадка и градинка до подлеза за промишлената зона на ул. „Св. Иван Рилски” в града. Проектът на ФК „Ботев 1973” предвижда облагородяване на района си с изграждане на детска площадка, кът за отдих и залесяване с паркови и декоративни дървета. Клуб „Свободен полет” ще облагороди стартовата площадка за парапланеризъм в м. Оструган над село Бистрица. В Самораново ще отворят читалищно кино и ще изградят стълбище на новоизградения параклис „Св. Иван Рилски”. Сдружение „Орлинска” ще благоустрои пространството около блока, намиращ се в близост до черквата „Св. Никола” в Дупница.

В Детска градина „Детелина” предвиждат почистване, озеленяване, създаване на кът за игра и отдих в двора. В двора на Детска градина „Слънце” ще се обособи цветен кът с беседки, пейки, маси.
„За всяка инициатива общината предоставя 3 000 лева. В заявленията сумите не надхвърлят 3 – 4 000 лева. Оттам насетне молбата ми е вие сами да си обезпечите останалите средства. Другата ми молба – при сключване на договорите има срок на усвояване на средствата. Довършвайте в определеното време, дайте необходимите документи. При подписване на договор вие получавате 90% от сумата. Ресурсът, който ви трябва, е обезпечен на 90%, за да може да стартирате спокойно дейност. Основното е вашата инициатива да бъде реализирана”, обърна се към подписващите договорите кметът Чимев.

 

За инициативата на читалище „Пробуда 1927” в Самораново разговаряхме с председателя Емил Севдин. „Идеята ни е да открием читалищно кино. Ще работим то да бъде веднъж или два пъти месечно, да се прожектират основно документални филми, разбира се, и други филми, които представляват интерес за жителите на Самораново. Освен това сме решили да не се ограничаваме само в селото и е възможно при интерес от страна на други читалища или кметства да отреагираме, да отидем на място и да представим даден филм. Например има един много интересен филм за Хаджи Димитър, за това къде е починал. Всички знаем, че той е ранен на Бузлуджа, но по новите данни, които излизат, се оказва, че е възможно да бъде и друго място. С такива проблематики смятаме да запознаем саморановци и жителите на общината. Предвиждаме да закупим техника за прожекциите, като имаме част от нея, облагородяване на двора пред читалището и кметството, с които сме в една сграда”, обясни Емил Севдин. Намеренията на ръководството на читалището, което на 20 октомври има юбилей (навършват се 95 г. от основаването му) първата прожекция да бъде в Деня на народните будители. „Подготвяме доста интересна програма за Деня на будителите и мисля, че първият филм ще бъде свързан с делото на Паисий Хилендарски и неговия живот, с акцент върху „История славянобългарска”, отбеляза Севдин. Средствата за прожекциите ще бъдат заложени като разход в бюджета на читалището разходи за прожекции. Киното ще бъде безплатно за хората.
Стана ясно още, че в общината са били подадени 19 заявления с проекти за финансиране от фонда.

На срещата за сключването на договорите присъстваха и председателят на ОбС-Дупница, Костадин Костадинов, по чиято инициатива бе създаден фондът, главният инженер на общината Иван Бельов и служители в общинската администрация.