Спорната 10-годишна давност върви към приемане

ВМРО внесе и законопроект за личния фалит

Управляващите се готвят да ускорят окончателното гласуване на текстовете за въвеждане на 10-годишна абсолютна давност за задълженията на физическите лица у нас.

“Очаква се следващата седмица промените в Закона за задълженията и договорите да се разглеждат от правната комисия, а до 2-3 седмици да бъдат приети в зала”, заяви пред Mediapool депутатът от ВМРО Искрен Веселинов. В четвъртък той внесе обещания общ проект на патриотите на закон за личния фалит, който се очаква да допълни регулацията по темата с т.нар. “вечни длъжници”.

За разлика от проекта за личния фалит, който тепърва ще се обсъжда с ГЕРБ, текстовете за абсолютната давност, които вече бяха приети на първо четене, имат политическата подкрепа на партията на Бойко Борисов. Това е факт, независимо че срещу идеята има огромни критики от правните среди, както и от куп професионални организации. Негативно становище бе получено и от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Предложението на ГЕРБ и патриотите е с изтичането на 10-годишен давностен срок да се погасяват всички вземания срещу физически лица, независимо от прекъсването на давността, стига те да не са отсрочени или разсрочени. Въвеждат се само две изключения – когато задълженията са натрупани от физически лица – еднолични търговци и когато те произтичат от “непозволено увреждане” и “неоснователно обогатяване”.

Според Веселинов между първо и второ четене ще има корекции по текстовете, които щели да отразят част от забележките.

Междувременно колегата на Веселинов – Христиан Митев от НФСБ, вече е внесъл предложение, с което вечните длъжници в заварено положение ще могат да се оттърват и по-рано от “дълговото робство”. Предвижда се за тях 10-годишната давност да тече от момента на влизане в сила на акта, с който е установено и признато вземането на кредитора.

В проекта за личния фалит на патриотите пък се предлага по-дребните вечни длъжници – със задължения до 200 000 лв., да се отърват от робството за още по-кратък срок – до 5 години. Това е периодът, в който кредиторите ще могат да се опитат да си възстановят част от вземанията.

И двете идеи са изключително спорни, защото пораждат критики, че не са намерили добър баланс между правата на кредиторите и длъжниците.

По принцип България получава непрекъснати критики от Европейската комисия, че няма никакво законодателство, насочено към решаване на проблема с вечните длъжници. Регулацията е наложителна и заради евродиректива, която България трябва да транспонира до 17 юли 2021 г. Преди няколко години ексомбудсманът Мая Манолова предложи прецизен законопроект за личния фалит, който бе разработван повече от година с помощта на съдии, адвокати и много експерти. Той обаче не стигна доникъде, защото не бе припознат от нито една политическа сила./mediapool