AGR: чистачът, който задържа мръсотия

AGR клапан в автомобила? Напоследък за този компонент се говори все по-често – тъй като той върши важна за екологията задача. Компонентът се крие между ауспуховата система и всмукателния тракт. Задачата на клапана е да смесва отработените газове със свежия въздух, така че да намали съдържанието на кислород и да намали температурата на горене с неколкостотин градуса. Причината за имплементирането на технологията е, че при по-ниска температура на горенето се генерират по-малко количество азотни оксиди и така NOx емисиите биват редуцирани.

При бензиновите двигатели обаче също се използва рециркулация на отработените газове, по този начин се пести допълнително гориво, тъй като благодарение на отработените газове във всмукателния тракт дроселовата клапа се отваря повече. Посредством този трик биват редуцирани загубите вследствие на съпротивлението на дросела и КПД-то на двигателя се вдига.

При това по правило бензиновите мотори нямат проблеми с AGR клапаните. При този тип агрегати обикновено компонентът си върши работата напълно незабележимо. По-чести са проблеми с AGR-ите при дизелите. Те се дължат в голяма степен на саждите, които увреждат частите на системата – и така клапанът не се отваря/затваря в правилния момент. Това води до проблеми в горивния процес.

Дефектирането на AGR клапаните може да се дължи на няколко причини:

Първо, горенето при дизеловите мотори е свързано с отделяне на много повече сажди, отколкото при бензиновите. Освен това сериозното пречистване на вредните газове при модерните двигатели води до по-високи изисквания към AGR клапана, особено след ъпдейт на софтуера. Причината: за да бъдат спазени по-строгите норми за емисиите, се увеличава делът на вкараните отработени газове, тъй като това намалява отделянето на азотни оксиди. Увеличеното количество отработени газове обаче увеличава саждите в клапана – и така неговият живот може да бъде намален драстично.

Дефектният AGR клапан може да бъде разпознат по различни симптоми: например при подаване на газ двигателят може да прекъсва, може да има загуба на мощност или неспокойна работа на празен ход. В екстремни случаи двигателят може да влезе в авариен режим. Освен това в отработените газове след горивния процес може да има повече азотни оксиди, а разходът е възможно да се вдигне. Най-ясното предупреждение към водача е мигането на контролната лампа на двигателя на таблото.

Преди дефектният клапан да бъде сменен, трябва да бъде изяснена причината за проблема. Ако например заради повреден турбокомпресор в отработените газове навлизат маслени пари, ако гарнитурата на цилиндровата глава е за смяна или вакуум маркучите са напукани, радостта от ремонта/почистването на AGR клапана ще бъде краткотрайна и агрегатът скоро отново ще сдаде багажа.

По принцип в зависимост от модела монтажът и демонтажът на AGR клапана отнемат между един час и един ден – като може да се окаже както достатъчно лесно за хоби майстори, така и трудно и задача единствено за професионалистите в сервиза. А това е от решаващо значение за собственика на автомобила, тъй като дори след почистване не е сигурно, че клапанът ще функционира на 100%. В търговската мрежа се предлагат рециклирани клапани, които са били разглобени, проверени и при нужда – с някои обновени части. След цялата процедура AGR клапанът е като нов – а това е добре както за околната среда, така и за вашите финанси.

AGR КЛАПАН: ПОЧИСТВАНЕ И РЕМОНТ

1.Прекъсване на мотора. Двигателят не работи спокойно, в компютъра са се натрупали грешки, лампите по таблото започват да светят – всичко това може да се дължи на AGR клапана.

2.AGR клапан. По самия клапан полепват сажди, AGR-ът вече не функционира правилно и количеството отработени газове, постъпващи в горивните камери, вече не съответства на зададеното количество.

3.Почистване. При този AGR клапан замърсяването не е толкова сериозно, тук може да помогне почистващ спрей, така че рециркулацията на газовете да бъде гарантирана.

4.Свети. При ремонта AGR клапанът е разглобен, мие се във ваничка с химикали и се чисти с ултразвук, а най-упоритите замърсявания се премахват посредством струйно почистване с абразив.

5.Проверка. Преди финалния монтаж специалистът търси пукнатини или други щети по AGR клапана. Дефектни части и малки компоненти биват подменени с нови.

6.3D измерване. Датчиците правят измервания по определени точки на AGR клапана. Тестът за качество се смята за издържан, когато всички точки отговарят на стойности в тесни граници.

ИЗВОД

Опитът за почистване е изгоден, но невинаги е препоръчителен. Когато времето за монтаж/демонтаж на AGR клапана е прекалено много, по-добре потърсете да си купите ремонтиран AGR клапан за по-сигурно./autobild.bg