Sunday, July 7, 2024
HomeНовиниБългарияБъчварова: Оградата трябва да е секретна, за да не даваме наръчник на...

Бъчварова: Оградата трябва да е секретна, за да не даваме наръчник на трафикантите

 

Обявяването на оградата по границата с Турция за обект от национално значение и засекретяване на информацията за съоръжението е обсъждано още преди година. Това заяви пред bTV бившият вътрешен министър Румяна Бъчварова. Тя обясни, че преди това да се случи е настоявала да дава информация на депутатите само на закрити заседания. „Тогава г-жа Йончева едва ли е имала идея, че ще бъде депутат”, посочи Бъчварова.

“Бяха ми задавани много въпроси тогава във вътрешната комисия в парламента докъде е стигнал строежът и аз помолих това да се разглежда на закрити заседания, за да не правим наръчник за трафикантите”, заяви тя. “То е техническо съоръжение и, предполагам, че и вие ще се притеснявате, ако хора, които не познавате, имат информация за това как то е конструирано, къде преминава, какви са характеристиките му”, допълни тя.

Бъчварова обясни, че обявяването на оградата за такъв обект не отнема правото на депутати да получават информация, но им забранява да я разпространяват. Забраната обаче важи само за хора, които имат допуск до класифицирана информация. Миналата седмица депутатът от БСП Елена Йончева разказа, че не е била допусната до оградата, за да я снима.

“Това, че информацията ще бъде класифицирана оттук нататък не ограничава правата на г-жа Йончева да получи информация. Всеки, който има право на достъп до класифицирана информация, може да я получи, но няма право да я разпространява”, обясни Бъчварова.

„Имаше становище на юристите, че за да бъде обявено като такова, съоръжението трябва да бъде завършено и тогава да се вземат всички мерки, за да се защити информацията за него”, допълни бившият вътрешен министър.

„Едва ли Йончева е избрана за депутат, за да прави филми”, каза още бившият вътрешен министър.

В разговора тя коментира и острото противопоставяне между ГЕРБ и БСП. Отношенията между управляващи и опозиция винаги изискват дебат. Проблемът е, че в последно време се истеризира за дребни детайли, заяви Бъчварова.

„Влизайки в тази спирала на истеризиране, задаваме лош стил и тон в обществото и от тази ситуация ще спечели първият, който спре”, отбеляза тя.

RELATED ARTICLES

Most Popular