Friday, June 28, 2024
HomeАктуално от днесКак да намериш работа в международна компания

Как да намериш работа в международна компания

Работата за международна компания може да бъде чудесен начин да направите важна крачка в своето портфолио. Компании с големи имена присъстват в различни държави и присъствието ви на подобно място означава, че развивате реномето си на професионалист. Какво обаче е важно при кандидатстването за обявена позиция в интернационална фирма? Независимо дали става дума за онлайн работа или се изисква вашето физическо присъствие, което от своя страна означава, че ви очаква преместване, важно е да обърнете внимание на нашите съвети.

Ако сте на крачка от ново предизвикателство, ето на какво е добре да запомните при намиране на работа в международна компания.

Как да се подготвите

Използвайте LinkedIn, за да намерите предстоящи свободни позиции в компании с голямо международно присъствие или да се свържете с контакти в други фирми, които може да знаят кой наема. С колкото повече хора разговаряте, толкова по-вероятно е да научите за предстояща позиция в страна, в която желаете да се преместите.

Ако имате достатъчно късмет да преминете през етапите на интервюто, уверете се, че знаете за какво се оставяте. Уверете се, че знаете какво да очаквате и тренирайте няколко въпроса предварително. Не искате да се окажете без думи или да правите грешка на етикета на такъв важен етап от играта. Можете да си подготвите и правилното CV, използвайки един от тези шаблони. Така ще изпъкнете пред останалите кандидати, независимо от техния произход.

Когато става въпрос за намиране на работа в международна компания, най-важното нещо, което можете да направите, е да проучите компаниите  от които се интересувате най-много. Вашето търсене обаче може да бъде по-ефективно, по-малко стресиращо и дори по-приятно, ако се подготвите правилно. За да получите повече полезна информация, в случай, че вашият бъдещ работодател е на територията на Европа, посетете сайта на Европейската комисия. Това ще помогне за по-добър информиран избор/

Съсредоточете се върху вашето представяне

Жизненоважно е да започнете търсенето си, като напишете силно обобщаващо изречение, което ви позиционира за идеалната ви работа.

За да започнете да пишете вашето резюме, напишете вашето образование, опит и цели в кариерата. След това комбинирайте всичко това в едно бързо и лесно за четене изречение. И накрая, пуснете изречението от семейството и приятелите, за да получите обратна връзка и да го прецизирате колкото е възможно повече – това ще бъде първото ви впечатление.

Напишете мечтаната си длъжностна характеристика

Преди дори да започнете да разглеждате позициите в една компания, важно е да напишете мечтаната длъжностна характеристика. Това ви принуждава да посочите идеалната – и логична – следваща стъпка и ви пречи да се задоволите с първите работни места, изкочили първо онлайн.

Работете върху своята визия. Без нея рискувате сляпо да кандидатствате за твърде много работни места или да се задоволите с лошо съответствие. Този процес също ви дава възможност да анализирате критично своя минал опит, интереси, умения и образование, за да разберете какво ви прави подходящи за вашата идеална позиция. Да имате солидно разбиране на това разбиране е единственият начин, по който някога ще бъдете наети.

Използвайте социалните мрежи ефективно

Създайте списък с ключови думи от вашата идеална длъжностна характеристика и обстойно потърсете в Google резултати по тези ключови думи, плюс термините „компания“ или „организация“ и желаното от вас местоположение, като разглеждате не само първата и втората страница, но и десетата, дванадесетата и двадесетата страница на търсенето. Докато правите това, поддържайте електронна таблица със съответните компании, тяхната информация за контакт, вълнуващи позиции и изисквания и дали активно наемат.

Ако те не наемат активно, не се отчайвайте. Фокусът е върху събирането на база данни от компании и организации, а не върху ролите, които те могат или не могат да рекламират. Искате да знаете за интересни компании, така че можете да ги проучите в LinkedIn и да повторите процеса, описан по-горе, за да установите връзки с хора, работещи там. Всъщност те може дори да не рекламират много позиции и единственият начин да разберете, че съществуват, е чрез лична връзка.

Намирането на работа в международна компания може да бъде полезно изживяване, което отваря много възможности за кариерно израстване и личностно развитие. Ето няколко финални стъпки, които да ви помогнат успешно да си осигурите позиция в международна компания:

  1. Самооценка и подготовка

Идентифицирайте вашите умения и силни страни

: Разберете какво предлагате на масата, включително езикови умения, способности за междукултурна комуникация и всякакъв международен опит.

  1. Подобрете квалификацията си

Езикови умения

: Ако е необходимо, подобрете владеенето на езици, които обикновено се използват в международния бизнес, като английски, испански, мандарин и др.

Сертификати и курсове: Помислете за получаване на сертификати, които са международно признати и подходящи за вашата област.

  1. Работа в мрежа

Професионални мрежи

: Присъединете се към групи, свързани с индустрията, на платформи като LinkedIn, посещавайте уеб семинари и участвайте в професионални асоциации.

  1. Персонализирайте вашето приложение

Резюме и автобиография

: Персонализирайте автобиографията си, за да подчертаете подходящ опит, езикови умения и международно присъствие. Използвайте формат, който е приет в държавата, в която кандидатствате.

Мотивационно писмо: Напишете убедително мотивационно писмо, което обяснява защо се интересувате от компанията и как вашият опит ви прави подходящ кандидат за ролята.

Портфолио: Ако е приложимо, подгответе портфолио, показващо вашата работа, особено ако включва международни проекти.

  1. Стратегии за търсене на работа

Онлайн портали за работа

: Използвайте машини за търсене на работа и уебсайтове, които са специализирани в международни работни места, като Indeed, Glassdoor, LinkedIn и специализирани сайтове като Expat Network или GoAbroad.

  1. Подгответе се за интервюта

Проучете компанията

: Разберете културата, ценностите, последните новини и глобалното присъствие на компанията.

Етикет на интервю: Научете повече за практиките за интервю и етикета в страната, в която е базирана компанията.

7.Останете постоянни и позитивни

Последващи действия: След като кандидатствате, последвайте с учтив имейл, за да изразите продължаващия си интерес към позицията.

Бъдете информирани: Бъдете в крак с тенденциите в индустрията и новини, свързани с международния бизнес.

Намирането на работа в интернационална компания може да е вълнуващо и предизвикателно, но има правила, които е добре да следвате. Това ще ви помогне да се предствите в добра светлина, изтъквайки професионалните ви качества. Подгответе се внимателно, проучете своя бъдещ работодател и създайте перфектното CV. Успех!

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular