Land Rover пуска модел за 60 000 лв.

Компанията Land Rover подготвя бюджетен всъдеход на базата на Range Rover Evoque, но с ръбатия дизайн на Defender. Новият модел ще бъде оборудван с 1,5-литров турбомотори с 3 цилиндъра, които ще са част от хибридна система и ще се произвежда в завода на марката в Словакия.Началната цена на компактния кросоувър ще е около 25 000 британски паунда, което е по-малко от 60 000 лв, съобщават медиите на Острова. Моделът ще бъде изграден на платформата D10, която представлява опростена версия на модулната архитектура D8, използвана за новите Range Rover Evoque и Land Rover Discovery Sport.

По същата схема беше създадено и шасито на индийския кросоувър Tata Harrier, но бъдещият “евтин” Land Dover ще получи независимо задно окачване и дискови спирачки. Освен това, моделът ще бъде проектиран с оглед на електрификацията на марката с цел намаляване на нивата на вредни емисии.

Въпреки дизайна в стил на Defender, новият кросоувър няма да е ориентиран към оф-роуд, като повечето версии ще бъдат с предно предаване, за да се избегне вътрешната конкуренция с Discovery Sport. По тази причина моделът ще получи двигатели Ingenium 1.5, като някои от тях ще бъдат част от хибридна система.

Премиерата на бюджетния модел на Land Rover ще се състои в края на 2021 г. По това време трябва да излезе и “напомпаната” версия на Defender, подготвена от подразделението SVO. Тя ще получи V8 двигател на BMW, като ще развива над 500 к.с.

Освен нея, Land Rover подготвя и луксозен електрически вариант Defender Sport, който ще се конкурира с базовите версии на Bentley Bentayga и Aston Martin DBX. Този автомобил обаче ще се появи едва през 2023 г., като ще струва поне 100 000 паунда./topgear.bg