Откраднаха добитък на животновъд №1 в Кюстендилско Георги Малинов

Георги Малинов

Банда нападна и открадна стадото с овце, агнета, кочове и крави на животновъд №1 в Кюстендилско – Георги Малинов. „Тази вечер във фермата, разположена в село Каменик, са отмъкнали голяма част от стадото ми”, заяви в 20:20 часа в сряда в редакцията на вестник „Вяра” потърпевшият. „Аз съм най-пострадалият стопанин в Югозапада” добави той.

Това не е първият удар срещу животновъда.

 

Георги Малинов плака, докато разказваше за ужаса, който е изживял.

„Пастири терористи, начело с Асен Георгиев и баща му Георги, пребиват, бесят, връзват за дървета със сезал моите работници в безпощадна битка за пасища. Не подбират средства и похвати, с мръсна поръчка, изпълнена от благоевградска медия, с компромат обявиха стадото ми за болно и пръскащо зарази. Терорът продължава от години, търпях жестоки издевателства 3 години, до завчера, когато ми приписаха глави и трупове на крави, болни от нодуларен дерматит. Моята жалба за терора и боя над служителите ми отлежава вече месец в прокуратурата в Дупница, а после проверката бе прекратена по липса на доказателства.

Виктор ЯневВиктор Янев

Не зная какво да правя, животните са моето препитание, не мога да се откажа от бизнеса си. Не зная как да спра това насилие, ако институциите не се намесят. И аз ли трябва да започна да бия наред, за да се защитя? В кой век и в коя държава живеем?”, това обяви пред вестник „Вяра” изпадналият в жестока безизходица животновъд Георги Малинов преди година. Той има стадо от над 2000 глави добитък – крави, биволи, юници, коне, притежава и мандра. Стадото от едър рогат добитък се намира в стопанския двор на бобошевското село Каменик.

Протоколът от проверката на ветеринарите

„От 2-3 години в землището на село Бадино отглежда коне Асен Георгиев. Той няма хора, които да се грижат за стоката му, и тя е пусната на свобода. Към момента стадото наброява около 25 коня и още толкова крави. Веднага щом Георгиев завъртя стадо наоколо, започна да ме притеснява с предупреждения, забележки. Определи ми докъде може да пасат моите животни, начерта ми граници.

През 2014 г. при мен работеше като пастир Стоян Добрев, който пасеше добитъка ми. Той беше нападнат, бит и връзван за гушата с въже. Когато се качих при него, за да му занеса храна, той ми се оплака, че е имало инцидент и ми показа белезите по врата си от въжето. Имаше белези и в областта на гръдния кош, където личаха следи от удари. Беше го страх да ми разкаже какво точно се е случило и не цитираше имена. След няколко дни ми призна, че биячите са Асен Георгиев и негови хора. Били са повече от трима. Обясни ми, че повод за боя е станал фактът, че мои животни са се смесили с неговите. Посъветвах Добрев да си подаде жалба за боя. Той не пожела, защото се страхуваше за живота си. Реших да оставя това без последствия, за да не изострям отношенията си с Асен Георгиев.

Д-р Емил Гъгнев

Нещата обаче се повториха. През 2015 г. имаше второ нападение над мой работник, през месец юли. Няколко дни след боя той почина. Човекът се казваше Румен Величков, той беше дългогодишен мой служител. Един ден му се обадих, за да видя как върви работата. Когато се чухме, той започна да ми обяснява, че преди малко е бил бит от Асен Георгиев. Каза ми, че е удрян с конярско въже в областта на гърдите. Оплака се, че изпитва силна болка. Освен ударите с въже той е ритан, а стоката е прогонена от мястото, където е пасяла.

Този път реших да проверя защо е нанесен побой над мой работник. Обадих се директно на Асен Георгиев. Попитах го защо са били Величков. Георгиев ми отговори: „Ще ги избием всички и не се мяркай там”. Не пожелах да се конфронтирам и прекратих разговора с него.

Входящият номер на жалбата на Малинов

 

Виктор Янев

 

Животните ми бяха изгонени от местността Студен кладенец. Стоката ми пасе там по силата на писмено разрешение, издадено ми от община Бобошево. През август месец 2015 г. работникът ми Румен Величков почина в частната болница в Дупница, в която го закарах аз предишната вечер. Жалба по този случай отново не беше подадена. Не твърдя, че причината за смъртта на Величков е нанесеният побой, но обстоятелствата, при които настъпи тя, поне за мен за необясними.

На 09.08.2015 г. с пашата на едрия ми добитък беше ангажиран Цветан Велчов. Докато бе на работа, при него идва Асен Георгиев с жестоки закани и отново прогонва животните ми в посока Бадинска река – Смочевската колиба. Там животните ми пребивават, когато не са на паша. В тази местност има една циментова постройка с размери приблизително 3 на 3 м, която използвам за подслон на работниците си. Около нея преспиват и животните от 20 години. След като бил заплашен, Цветан изтеглил животните насила, за да спаси себе си и тях от нещо по-лошо. На другия ден при преброяването се установи, че липсват 9 глави добитък. Изчезнали бяха.

Ужасите не спират. В началото на тази година бяха поставени дървени огради, които преграждат самия път над село Бадино, по който се минава, за да се стигне до село Смочево или град Рила. По този път аз пътувам постоянно, за да стигна до мястото, където пасат и пребивават животните ми, и да снабдявам с провизии работниците си. Налага ми се при всяко преминаване да слизам и да отварям вратите, които затварят пътя. Не знаех кой и защо ги е поставил до момента, когато получих телефонно обаждане от Асен Георгиев. С назидателен тон той ми каза, че аз съм единственият, който не затваря вратите след себе си. Всички други го правили, като се съобразявали с това.

През пролетта на 2016 г. работникът ми Ерджан Ахмед, който работи при мен от тази година, е бил изплашен до смърт от бащата на Асен Георгиев – Георги. Той се появил пред Ерджан с дървен кол и отправил заплахи към него. Казал му, че ще си има работа със синовете му, ако не се махне веднага от този район и има опасност да пострада сериозно. След тези заплахи Ерджан се изтеглил незабавно.

На 17.06. Ерджан Ахмед подкарва животните към Бадинска река – Смочевска колиба. Когато отива на мястото, заварва двама души. Единият е известен с прякора Чепарката. Те му заявяват: „От тази година тук вече ще пребивават други животни – около 30 крави и телета, собственост на К. (името му се пази в редакцията) и Асен”. Чепарката и другият го предупредили, че животните ми нямат работа там и ако отново се появят, ще стане страшно.

Всяка година аз оборудвам мястото с всичко необходимо за нормалното пребиваване на работниците и животните ми на това място. Ерджан не бил допуснат до оставените от мен вещи и си тръгнал, без да възрази. В момента около 126 броя мои животни се намират на разстояние около 1 км от това място, но те не могат да останат повече там, защото липсва подслон за работника ми.

Имах намерение на 22.06. отново да върна стоката си на обичайното място, където пребивава от 20 години”, пише в жалба до прокуратурата Георги Малинов. В момента неговите животни са обречени на глад.

От прокуратурата и полицията в Дупница мълчат вече месец по жалбата.

Изникват въпроси, на които полицията и прокуратурата трябва да дадат незабавен отговор: Как безработният Асен Георгиев се е сдобил с такова голямо стадо, кой му дава парите? Кой е споменатият от биячите К., сочен за съдружник на Асен Георгиев?

Вестник „Вяра” разполага със запис на изявления на животновъди и ветеринарни лекари, които съобщават кой точно дава парите на трайно безработния Асен Георгиев, за да купи животните и да се грижи за тях.

От областна служба „Земеделие” – Кюстендил, от Държавен фонд „Земеделие” и от Областната дирекция по безопасност на храните нехаят и не искат да дадат отговор засега къде се отглеждат животните на Асен Георгиев, има ли регистриран обект, отговаря ли той на нормативните изисквания, кой му е дал разрешение за разкриването на този обект. Кой е допуснал Асен Георгиев да държи заедно крави и коне, което е забранено по закон?

Междувременно се обадихме на ветеринаря Емил Гъгнев, който беше изстрелян по спешност в планината при стадото на Георги Малинов по сигнал, че има 200 кървящи крави. Попитахме Гъгнев как е получил сигнала, кой го е подал и за какво точно се отнася. Гъгнев не посмя да каже гък и затвори телефона.

Източници на вестник „Вяра” от ОДБХ – Кюстендил, предоставиха протокол за извършена проверка на 18.07.2016 г. от д-р Емил Гъгнев, д-р Асен Соколов, д-р Светослав Русалиев – регионален ветеринарен лекар, които са извършили проверка във връзка със статия в благоевградско издание. Цитираме дословно констатациите на лекарите: „При извършената проверка на говеда в село Каменик установихме, че всички животни са клинично здрави. Няма съмнение за заболяването заразен нодуларен дерматит. Извършихме и клиничен преглед на стадо от 100 сухостойни крави. Всички прегледани говеда са здрави. Няма клиника за заразен нодуларен дерматит. Изнесените във вестника данни не отговарят на истината”. Протокола са подписали тримата лекари. Проверката е изпратен и от областния управител на Кюстендил Виктор Янев.