Saturday, July 27, 2024
HomeНовиниСвятPolitico: Путин - най-добрият продавач на F-35 за всички времена

Politico: Путин – най-добрият продавач на F-35 за всички времена

Германия обеща да закупи до 35 изтребителя F-35

Войната означава неочаквана печалба. Големи и малки компании в областта на отбраната се стремят да получат своя дял от раздутите бюджети в САЩ и в чужбина, предизвикани от нахлуването на Русия в Украйна.
Очаква се този стремеж към парични средства да породи напрежение между по-утвърдените отбранителни фирми и по-младите новаци, докато Пентагонът и съюзниците му умуват как да разпределят средствата за Украйна.
Администрацията на Байдън публикува искането си за бюджет за фискалната 2023 г. пред Конгреса и се очаква да поиска 773 млрд. долара за Пентагона – с 30 млрд. долара повече от тазгодишния размер. Това е в допълнение към приетата този месец допълнителна спешна помощ за Украйна в размер на близо 14 млрд. долара.
В същото време бойните действия в Украйна и подновените заплахи от страна на Русия накараха съюзниците от НАТО Великобритания, Германия, Белгия, Румъния, Италия, Полша, Норвегия и Швеция да обещаят да изразходват средства значително над планираните равнища.
Компаниите от отбранителната промишленост и техните лобисти забелязват това и блъскат по вратите на Капитолия, за да продават повече изтребители, ракети, стрелково оръжие, безпилотни апарати и технологии за сваляне на вражески самолети.
Германия зашемети наблюдателите този месец, когато обеща да закупи до 35 изтребителя F-35 от Lockheed Martin. Сделката беше първото голямо изявление в областта на отбраната, откакто канцлерът Олаф Шолц обеща военни инвестиции в размер на 100 млрд. евро в отговор на нахлуването на Русия в Украйна.
Финландия и Швейцария избраха F-35 през 2021 г., за да заменят своите самолети. Финландците избраха F-35 пред Super Hornet, Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon и Saab Gripen.
Швейцарците също избраха F-35 пред Super Hornet, Rafale и Typhoon, въпреки че парламентът на страната все още предстои да подпише сделката.
Путин е “безспорно най-добрият продавач на F-35 за всички времена”, казва Ричард Абулафия, управляващ директор в AeroDynamic Advisory.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular