„Ryanair” въвежда такса за ръчен багаж

Авиопревозвачът увеличава допустимия размер за всички видове куфари и чанти

Нискотарифният авиопревозвач „Ryanair” слага край на практиката, която позволява на пътниците да качат на борда до 10 килограма ръчен багаж, съобщава „Ройтерс”.  От ноември те ще трябва да се заплащат, като таксата за услугата ще бъде между 6 и 10 евро.

Според новите правила пътниците ще имат право да носят само „малка чанта за лични нужди”, която да се поставя под седалката.

За багажите до 10 кг ще трябва се плащат 6 до 8 евро, за да бъдат качени на борда и превозени в багажното отделение над седалките или между 8 до 10 евро, за да бъдат бъдат чекирани.

От авиокомпанията обясняват промяната с това, че полетите ѝ често се бавят, защото пътниците носят твърде много ръчен багаж.

Конкурентните „EasyJet”, „Wizzair” и „Norwegian Air Shuttle” в момента позволяват безплатно превозване на средноголям куфар с тегло до 10 кг за кратки полети.

От „Ryanair” коментираха, че не очакват промяната да донесе допълнителни приходи, тъй като чекирането на 10-килограмов багаж според новата система е значително по-евтино от сегашната цена за проверки на ръчен багаж.

Авиопревозвачът увеличава и допустимия размер за всички видове куфари и чанти, които могат да бъдат качвани на борда на самолетите.