Три пъти за щастие: Консултант №1 на Петрич Георги Ангелски се връща на шефския стол в ДАИ – Благоевград, оставя като наследство ВиК и болница във фалит

Георги Ангелски

Под зоркия поглед на Ангелски като шеф на комисията за стопанисване и контрол на общинските фирми управителят Асен Опренов гушна основния пакет дялове от смесеното дружество за чистота в общината

Общинският съветник от ГЕРБ – Петрич, Георги Ангелски, който се сочи за кмета в сянка в общината, се връща на началнически пост в ДАИ – Благоевград. Той ще седне на шефския стол за трети път. Според запознати Ангелски е сигурният наследник на шефа на регионалната дирекция „Автомобилна администрация” в Благоевград Бойко Ханджийски.

Димитър Бръчков

„Институцията ДАИ му е като бащиния. Три пъти е бил там и три пъти е освобождаван, но най-интересни са политическите метармофози на Ангелски. В това отношение той е като пеперуда. Само и само да се задържи на висок пост, прелита от партия в партия. Беше в партията на Стефан Софиянски „Обединен християндемократичен център”, после се появи в листата на бившия зам.-кмет на Петрич, дясна ръка на екскмета Вельо Илиев – Христо Георгиев. За да получи поста шеф на ДАИ, явно трябваше сега да премине в ГЕРБ. Така в момента той е общински съветник от листата на ГЕРБ.

Преди години Ангелски беше освободен от ДАИ, причините останаха тайна. После го назначиха за втори път в агенцията. Тогава той успя да се издигне до шеф в София, но напусна поста доброволно. Сега за трети път върви триумфално към ДАИ в Благоевград”, пишат на редакционните имейли избиратели на Ангелски, които са в недоумение от резките завои в политическите му пристрастия.

Известно е, че Ангелски доскоро беше шеф на комисията за стопанисване и контрол на общинските фирми в община Петрич. Наскоро той подаде оставка, без да обясни причините. В това време става ясно, че общинското ВиК и болницата са във фалит.

„Не е ли скандално, че от три месеца Георги Ангелски е консултант на договор в смесеното общинско дружество „Чистота” АД – Петрич? Какви консултации дава и срещу какви пари, при положение че управителят Асен Опренов е квалифициран автоинженер. Най-скандалното е, че през тези три месеца е подготвено прехвърлянето на акциите от френския собственик на фирмата Жан Франсоа Гадбоа на името на Асен Опренов. Ако Ангелски е наистина толкова голям защитник на обществените интереси на Петрич, защо тези дялове не са изкупени от общината, а се купуват персонално от Опренов?”, питат още петричани на имейлите. Те искат да знаят още дали Опренов е реалният собственик на акциите. Ангелски ли контролира процесите във фирмата? Не е ли Ангелски в конфликт на интереси, тъй като е общински съветник и чии интереси е защитавал той? Ако не е защитавал интересите на петричани, ще върне ли заплатите си, които е взел като консултант във фирмата?

Петричани пишат още, че Ангелски е бил един от най-близките приятели на бившия депутат Димитър Танев и бившия областен управител на Благоевградска област Костадин Хаджигаев. „След като двамата се разделиха с високите си постове, Ангелски се откъсна от тяхното обкръжение и сега минава за близък на човек на кмета на община Петрич Димитър Бръчков. Но дали вече Бръчков не се чувства предаден от Ангелски и каква ли е позицията на кмета за случилото се във фирмата?”, питат се петричани.

Както „Вяра” писа, едноличен собственик на капитала на фирмата за чистота беше французинът, който държеше 51% от акциите на българо-френската фирма по чистота в Петрич „ТЕО Мори – България” ЕООД. Тази фирма е съдружник на община Петрич в смесено дружество за сметосъбиране и сметоизвозване и носи името „Енвиронман Тео България” ООД. То чисти Петрич от 20 години. Допреди броени дни общината е държала 49 дяла от дружеството, сега 51 от дяловете на французина са минали в ръцете на управителя Опренов, който вече е реалният собственик. Всичко това е станало без дебат в ОбС – Петрич.