Sunday, June 30, 2024
HomeНовиниБългарияВицепрезидентът Илияна Йотова: Не схващам политиката като договорка между мен и който...

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Не схващам политиката като договорка между мен и който и да е от политическите лидери

 

Не схващам политиката като договорка между мен, министър-председателя, Цветан Цветанов, Корнелия Нинова или който и да е от политическите лидери“, обясни тя

Не искам да се връщам назад, но няма как да не направя разлика с предишната президентска администрация, в която влиянието отвън беше много силно. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „Денят с Георги Любенов“ по БНТ.

„България взимаше доста решения под диктовки отвън и то не толкова с безпрекословно изпълнение, а заради липсата на какъвто и да било дебат за собствените ни специфики“, заяви тя. „Като президентски екип имаме съвсем различни приоритети. Желанието ни е политиката за България да се прави в България“, посочи Илияна Йотова.

„Когато се приема една европейска норма, в ЕС се гледа много по-добре на една държава, когато тя префасонира така нормата, че да отговаря на модела на страната. Иначе той не работи. Това предишната администрация не го правеше“, коментира вицепрезидентът. Според нея една част от напрежението срещу президентската институция се дължи на факта, че двамата с Румен Радев са различна президентска администрация и президентска двойка. „Има наложени през годините стереотипи, които очевидно сме разрушили. Предишните 5 години тази институция беше в голямата степен обезличена“, заяви Илияна Йотова.

„С президента Радев сме екип, политиката ни е на един екип. Когато казвам, че няма война между институциите, имам предвид точно това. Не схващам политиката като договорка между мен, министър-председателя, Цветан Цветанов, Корнелия Нинова или който и да е от политическите лидери“, обясни тя. „Ако Бойко Борисов е бил искрен на онази пресконференция, която даде преди няколко дни, на КСНС много ясно ще проличи дали всички събрани при президента имат волята да се роди един добър закон за борба с корупцията“, каза още Илияна Йотова.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular