Кметът Георгиев със съветниците в четвъртък решават за синята зона.

Разширяването на синята зона зона в Самоков накара търговците да посинеят. Те се чудят как ще оцелеят, след като паркирането около сергиите и магазините ще стане платено. Както «Вяра нюз» писа, по предложение на общинска администрация съветниците ще гласуват още улици да влязат в Синята зона. Решението трябва да се вземе в четвъртък по време на септемврийската сесия. По план към синята зона  ще се включат ул. ”Хан Кубрат”,  в участъка от ул. ”Отец Паисий” до ул. ”Цар Борис III”;  Ул.”Иван Вазов”, в участъка от ул.”Македония” до ул.”Софроний Врачански„ ; паркинг, на ъгъла на ул.”Шейново”  при ул.”Търговска”; пряка, между улица „Житна Чаршия” и бул. „Искър” /под пицария Бонита/; пряка между бул.”Искър” и ул.”Ген. Веляминов” /под магазин „Ивенти”/; ул.”Ген.Веляминов”, от ул.”Житна Чаршия” до ул.”Търговска”, вкл. и паркинга до бившия „Ловно-рибарски магазин”; ул.”Христо Захариев” /от кафе „Мишел” до ул.”Търговска”/.

Търговците на самоковския пазар реагират с възмущение и са силно притеснени, че новата мярка ще отблъсне клиентите им. В Самоков вече има доста магазини на големи търговски вериги, които разполагат с безплатни паркинги за клиентите си. Около пазара всички улици, водещи до сергиите, стават платени и се създават големи неудобства за тях и клиентите. Освен продавачите на сергиите, от решението на местната власт ще пострадат и малкото останали магазинчета за риба, хранителни стоки, дрехи, платове, заведения и т.н.

По този повод, преди дни  ВЯРА НЮЗ съобщи, че  в групата „Забелязано в Самоков“ буквално завря от коментари и снимки, с които самоковци  се „поздравяват“ за разширената синя зона. Хората смятат, че синята зона вече е с доста голяма площ и според тях платеното паркиране е новият начин да се бръкне по- дълбоко в джобовете им.

Все пак има и шофьори, които изразяват одобрение към създаването на по-голяма синя зона, защото така според тях се гарантирал ред по улиците и паркингите.

 

Ж. Ангелова от Самоков  има предложение: “Изобщо има ли улица в центъра, която да не е синя зона, а в останалите е поставен знак забранено спирането и паркирането……. и какво, ще летим ли? Предлагам кметът да сложи синя зона и на неговата улица и тя е в центъра… Продължавайте да търпите, така целия град ще се превърне в синя зона.“

 

 

7 КОМЕНТАРИ

 1. Големите лоши немски вериги са го решили тоя проблем – имат си собствени паркинги. Вие, като не конкурентно способни, ще гризнете дръвцето, и готово.

 2. За Самоков не е въпрос дали търговците на пазара ще оцелеят !
  Голямия въпрос е дали хората,
  Самоковците ще оцелеят ????
  В този град всичко се върши
  обратно на нормалните неща!
  Всички решения на управниците са против хората и
  с цел само и единствено лични
  интереси и грабежи от хората!!!
  Резултата от некъдърното управление и от безцелните
  инвестиции много скоро ще принудят нормалните и къдърни
  хора да потърсят реализация другаде .
  Това се казва МИГРАЦИЯ !
  Едни бягат от война , други от бедност а ние от некъдърни управници !!!
  Но всеки си заслужава управниците .

 3. Скъпи съграждани,

  Нали искате да живеете в европейски град. Няма как да искаме да сме туристически център и да има трафик в центърът ни, все едно сме в София а не в курортен град. Моля, доверете се на Общинската администрация, всичко е съгласувано с известни холандси сециалисти. Крайно време е отново да започнете да използвате велотранспорта, най-малкото защото ще си увеличите продължителността на живота и градът ни ще бъде по чист.

 4. Вместо само да пишете – ходете всички там ,и доволни и не доволни на сесията и си изкажете мнението пред общинските съветници! Но се съберете повечко поне 50-100 човека че да ви чуят инак ефект няма да има!

 5. Г-н Николов , понеже до сега само ви се доверявяваме кажете по-какво съдите ,че Самоков е туристически и европейски град ?
  Всички туристически обекти с участие на общината , включително и общинския хотел са на загуба !
  Колко хора от Самоков имат целогодишна заетост в туризма
  и какви заплати получават ?
  В тази бройка не включвайте
  заетите с паркирането това не е туризъм!
  Обиколил съм цяла Европа , на всякъде е осигурено безплатно паркиране на туристите !
  Вие сте тотално збъркани и объркани !
  Колко километра велосипедни пътища има в Самоков и около
  Самоков ?
  Само малко мозък в главите ако имахте щяхте да свържете Боровец , Самоков , Говедарци , Мальовица , Белчин и др. с велосипедни пътища и тогава вече щеше да се усети притока на туристи от всички!
  Ако си мислите ,че със синята зона ще направите Самоков по-атрактивен и интересен за туристите яко сте се объркали !
  Нямате никаква концепция за развитието на Самоков и селата , и това си личи от далече .
  В туризма , ако не сте наясно
  най важна е услугата която ще предложите на туристите !
  Вие каква услуга предлагате , че да наричате Самоков туристически град ?
  Самоков е по – скоро умираща дълбока провинция с тотално разрушена инфраструктура и с изчезващо коренно население !
  По-който и път да се опиташ да стигнеш до Самоков трябва да си факир че да оцелееш !
  И имате наглостта да се биете в гърдите , че сте създали синя зона !
  Е това ни липсваше :
  Честит ви европейски град
  Самоковци !

 6. Не се ядосвайте! Улицата на кмета не е синя зона. Просто паркирайте там. И най-добре пред неговата къща. Ще я познаете по това, че тротоарът е от истински камък, а не от шарените бетонови плочки.

Comments are closed.