Възстановка на венчавката на Пейо Яворов и Лора Каравелова представят в самоковското с. Бели Искър в неделя

За неделя, 23 септември, в Бели Искър подготвят възстановка на венчавката на Пейо Яворов и любимата му Лора Каравелова. Предвижда се оригиналната изява да стане факт в самия център на селото, до новопостроения параклис „Св. Атанасий”, съобщиха за читателите на Вяра Нюз от читалищното  ръководство.
Организатор е местното читалище „Стойне Ангелов – 1932”, а съдействие оказват читалище „Яворов-1867” от родния град на Пейо Яворов – Чирпан, както и мъжката фолклорна група „Огражденска четворка” и ансамбъл „Гайтан” – и двете формации от голямото петричко село Първомай. Ще участват още местна певческа група от Бели Исkър.

Стремежът е възстановката да стане традиция с оглед и на отдаване на почит към паметта на безсмъртния поет и борец на национално освобождение и обединение, чието родолюбиво дело е неразривно свързано с нашия край.
Исторически факт е, че Яворов и Лора се венчават през 1912 г. в Бели Искър, откъдето е тръгвал каналът за преминаване на четници и за прехвърляне на оръжие и други материали от свободна България във все още поробена Македония.
Яворов често рискувал живота си, пресичайки границата като четник и войвода /известно е, че той е и първият кмет на новоосвободения Неврокоп – сега гр. Гоце Делчев/.

На 23 септември  от 18.30 ч. Читалище ”СТОЙНЕ АНГЕЛОВ-1932г.” в село Бели Искър кани всички на прекрасна селска сватба  на мегдана на селото.

Марияна Вучова