Saturday, July 27, 2024
HomeРегионДупницаАнсамбли от Северняшко, Тракийско, Шопско и Пиринско танцуват на „Среща в Шоплука“...

Ансамбли от Северняшко, Тракийско, Шопско и Пиринско танцуват на „Среща в Шоплука“ в Дупница

Ансамбли от Северняшко, Тракийско, Шопско и Пиринско ще покажат танците на тези етнографски области в навечерието на националния празник 3 мартв Дупница. Концертът е озаглавен „Среща в Шоплука“ и в него ще участват 330 танцьори от Плевен, Пловдив, Димитровград, София, Дупница иБлагоевград. Домакиниса самодейците от Представителния танцов състав „Зора“ към НЧ „Зора – 1848“ в Дупница. Намеренията на техния ръководител Дилиана Диканска са след тази изяваконцертите да бъдат представени и в останалите споменати градове.

„На 2 март на сцената в Спортната зала в Дупница си дават среща едни от най- добрите самодейни танцови състави от цяла България за 2023 г.

Ще участват победителите на Фолклорната танцова панорама за 2022 г. и “Топ 10“ на Българския танцов фолклор за 2023 г. – Представителният ансамбъл ”Седенчица” от Пловдив с ръководител Нели Карабахчиева и помощник ръководител Иван Иванов. Майсторските им изпълнения са запленяващи и запомнящи.

Публиката ще види Фолклорния танцов ансамбъл “Звездица” от Димитровград  – един от малкото ансамбли, чийто танцьори, певци и музиканти са деца, с ръководители Веселин и Антония Иванови и помощник ръководител Мария Иванова.

Гостува и Фолклорният танцов ансамбъл “Дъга” от Плевен с ръководител Албена Кръстева изпълнява блестящо танцови постановки на емблематични хореографи, които са образци в българската народна хореография.

Сред гостите е и Фолклорната танцова група “Неда” от София с ръководител Людмила Александрова. В танците им умело са вплетени автентични фолклорни хора, но обработени и усложнени за сценични постановки.

Фолк фитнес “Ритмика” от Благоевград с ръководител Асен Колев са група за изучаване на фолклорни хора. Съставът съхранява и пресъздава безброй фолклорни обичаи. Той е в основата на кукерската група от 3 квартала на Благоевград.

В навечерието на Прошките ще ни пресъздадат обичая “Прошка”. Ще ни покажат как в Пиринската етнографска област празнуват Гергьовден и как се провеждат “Сватби”.

Ние ще представим танцовата постановка “На мегдана в Дупница”.Именно на мегданите в миналото са се залюбвали младите, а не рядко са се надигравали и често момите са “приставали” на либетата си!Заповядайте да се насладите на майсторските изпълнения на самодейни колективи, влюбени в българския фолклор!“, каза Дилиана Диканска. Тя подчерта, че концертът ще се осъществи със съдействието на община Дупница, Общинския драматичен театър „Невена Коканова“,финансовата помощ на борса „Слави“, цветарския магазин в ГУМ и медийния партньор Кабел Сат – Запад, на които изказа  благодарности. Изявата е от 19 часа.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular