Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионДупницаИстория: Вижте първите медалисти с Марек Юнион Ивкони

История: Вижте първите медалисти с Марек Юнион Ивкони

ВК Марек Юнион-Ивкони започна представянето на исторически и фотографски моменти от 28-годишната клубна история на волейбола в Дупница.

Причината е само една – историята трябва да се помни.

На 18 май 1996 година, точно в 18.00 часа започва Учредителното събрание на волейболен клуб в Дупница. До този момент, в историята на града официално не е имало клуб, а само студентски и работнически отбори за различните тогава Спартакиади.

Инициативата за формирането на организиран волейболен клуб е на група ученици – Христо Апостолов, Ангел и Ганчо Радеви, Радослав Димитров, Радко Страшников, Георги Дренски, Иван Чаръклиев, Стоил Стоилов, Иван Иванов, Александър Джартов. Мястото на събитието е 5-а стая на Гимназия “Христо Ботев”.

За председател на УС е избран Димитър Пандурски, а членове на ръководството стават Виктор Авджийски (учител по физкултура в Г. “Христо Ботев”), инж.Владимир Радев (началник цех в “Балканфарма”), инж.Владимир Владимиров (зам.директор ТЕЦ “Бобов дол”) и Ивайло Константинов (бизнесмен). Учредителите вземат решение да кръстят клуба “Марек”. Възниква обаче проблем от управляващи Общината фактори по това време, заради името на клуба.

Сформираният юношески отбор не се допуска в спортната зала на града, която се използва само от баскетболния клуб, а условието е категорично: “Да се смени името”. Въпреки създалата се ситуация още с раждането на клуба, ентусиазмът и упорството е голямо, а тренировките се провеждат в…двора на гимназията. След повече от година, с решение номер V-1033 от 1997 година на Кюстендилски окръжен съд, клубът вече носи името ВК “Атлетик”. Клубът вече получава право да ползва залата 3 пъти седмично по 2 часа, и налага тренировъчния процес да продължи отново в двора на средното ни училище, както и на ПГОСУ (“Промишленото”). За треньор е привлечена дупничанката Антоанета Сашова. През сезон 1997/98 година, клубът участва с юноши младша възраст и отпада плейофна фаза преди републиканските финали.

През сезон 1998/99 година за първи път клубът участва в мъжкия ни шампионат стартирайки от второ ниво. Първата официална среща на мъжки отбор е на 29 октомври 1998 година като домакин на ВК “Монтана” (загубена 0:3 гейма). Лекар на мача е д-р Красимир Панчев, който изпълнява функциите на медицинско лице и в момента. Преди началото на сезона, за председател на клуба е избран Ивайло Йорданов, а Пандурски поема функциите на старши треньор. Преди началото на сезон 1999/2000, за председател на УС е избран Христо Васев, а мъжкият отбор, воден от Пандурски печели заедно с “Пирин” (Разлог) правото да играе от новия сезон в елитната ни група.

Васев подава оставка, предвид огромните разходи за участие в елита, и на 05.05.2000 година за президент е избран един от учредителите и досегашен член на УС – Ивайло Константинов, собственик на транспортно-туристически консорциум “Юнион-Ивкони”. По негово предложение, клубът сменя името си на “Марек Юнион-Ивкони”. Изработена е емблема на клуба от Димчо Кацарски, която е утвърдена от Общото събрание на клуба. За Изпълнителен директор е избран Дамян Бичовски, който също е учредител, а спортно-технически Христо Апостолов.

През сезон 2000/01, клубът участва във втората осмица на елитната ни група, която печели с 22 победи и 1 загуба под ръководството на една от легендите на българския волейбол Цано Цанов. През сезон 2001/02, мъжкият представителен отбор, още при дебютното си участие сред най-добрите 8 в страната, става носител на бронзовите медали.

Състав на Марек Юнион Ивкони (Дупница) спечелил бронзовите медали през 2002 година:

Радослав Първанов, Александър Крайнов, Веселин Димчев, Васил Петров, Иван Ковачев, Александър Томов, Даниел Миланов, Пламен Карабаджев, Антон Костадинов, Костадин Стойков, Валери Секулов, Людмил Найденов

Старши треньор: Цано Цанов

Треньор: Христо Георгиев

Спортно-технически директор: Дамян Бичовски.

RELATED ARTICLES

Most Popular