Saturday, June 15, 2024
HomeНовиниСвятБайдън увери Зеленски, че САЩ ще са с Украйна колкото е необходимо

Байдън увери Зеленски, че САЩ ще са с Украйна колкото е необходимо

“Укрепване на устойчивостта и отбранителните способности“ на Украйна и обсъждане на сътрудничеството със Съединените щати, това обяви като повод за посещението си в САЩ украинският президент Володимир Зеленски, но то цели да засили и подкрепата на САЩ и съюзниците към Украйна.

В Овалния кабинет, по време на срещата на Зеленски с Джо Байдън, американският президент каза, че САЩ и Украйна ще продължат с “обединена отбрана“, докато Русия извършва „брутално нападение срещу правото на Украйна да съществува като нация“, а Зеленски отговори, че визитата му показва, че ситуацията е под контрол благодарение на американската подкрепа.

След срещата в Белия дом 44-годишният украински президент изнесе реч пред съвместна сесия на Конгреса, където беше посрещнат с овации

По време на обръщението си Зеленски заяви, че Украйна “никога няма да се предаде” и добави , че залогът за конфликта е по-голям от съдбата на неговата нация, защото демокрацията в целия свят е подложена на изпитание. Американските законодатели отговориха с бурни овации на изказването му, а той не пропусна да отбележи, че е в САЩ, за да благодари на лидерите на страната и на “обикновените американци” за подкрепата.

Американската помощ ще помогне на Украйна да постигне победа срещу Русия, която ще направи света по-сигурно място, подчерта Зеленски. Той отново благодари за предоставената до момента помощ, но беше категоричен, че тя не е достатъчна.

Като отговор на тези благодарности Зеленски получи от американския президент Джо Байдън и Конгреса обещание за нова помощ и подкрепа в преследването на “справедлив мир”.

В края на речта си Володимир Зеленски подари на Конгреса бойно знаме, подписано от защитниците на Бахмут, фронтови град в източната част на Украйна, който той посети в навечерието на посещението си във Вашингтон.

Запитан как Украйна ще се опита да сложи край на конфликта, Зеленски отхвърли определението на Байдън за „справедлив мир“, като отговори че за него „справедливият мир не е компромис“. Той каза, че войната ще приключи, след като суверенитетът, свободата и териториалната цялост на Украйна бъдат възстановени, както и „възвръщането на всички щети, нанесени от руската агресия“.

Точно преди пристигането на Зеленски САЩ обявиха пакет от военна помощ от 1,8 милиарда долара за Украйна, включително управляеми ракетни комплекси “Пейтриът”, а Конгресът планира да гласува пакет, който включва около 45 милиарда долара спешна помощ за Украйна./БНР

RELATED ARTICLES

Most Popular