Saturday, July 27, 2024
HomeРегионБанскоБанско закри сезона с по-висок ръст на туристите от миналата година

Банско закри сезона с по-висок ръст на туристите от миналата година

56 000 българи и над 88 000 гости от чужбина са посетили курорта

 

Малин Бистрин: Туризмът стана неатрактивен бранш и очаквам да има отказали се

 

 

 

Банско закри зимния сезон, а от бранша коментират, че от гледна точка на посетители изминалите месеци бележат сезона като добър.

Природата също беше благосклонна, като това е един от най-добрите сезони от новото съществуване на курорта, каза за БТА маркетинг директорът на концесионера на ски зоната „Юлен“ Иван Обрейков. Тази година отворихме сезона с всички работещи писти, което през други сезони се получава със закъснение, допълни той.

Посещаемостта обаче трудно може да се каже, че е компенсирала минусите от предизвикателствата през изминалите месеци, посочи Обрейков. За печалба трудно може да се говори, в смисъл, че във връзка с цените на горива, ток и т.н. се “изяжда“ печалбата, посочи той. Тази година увеличението на цените на картите за кабинковата линия е минимално – с около 11 процента, докато увеличението на тока и горивата е значително, допълни Обрейков.

От община Банско също отчетоха значителен ръст на туристите и на нощувките в курорта в сравнение с предходния зимен сезон. Тази година курортът е посетен от повече от 56 000 български туристи и над 88 хиляди гости от чужбина. Реализираните нощувки от туристи от страната са над 156 хиляди, а от чужбина – 425 000.

Ръст в посещенията отчитат и от бранша. „От гледна точка на приходи нещата са много различни предвид това, че са запазени старите договорени цени към туроператорите, ние трябваше да посрещаме предизвикателствата, които ни даде новото време“, каза Малин Бистрин – председател на Сдружението на туристическия бизнес в Банско и зам.-председател на БХРА.

Сред предизвикателствата Бистрин отбеляза повишените цени на електроенергията и горивата и допълни, че в бранша все още не е решен проблемът с липсата на кадри. Според Бистрин туризмът е станал неатрактивен бранш и очаква ангажирани в него да се откажат от тази дейност.

Във връзка с предстоящия летен сезон в Банско се очаква да работят поне половината хотели, допълни председателят на сдружението на туристическия бизнес в курортния град. Очакванията са и този сезон гостите на курорта да са основно български туристи. Интерес се очаква и от Великобритания, Израел също се очертава като силен пазар и за летния сезон, посочи Бистрин.

 

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

Comments are closed.

Most Popular