Saturday, July 27, 2024
HomeРегионДупницаБаскетболната федерация и общината ще развиват баскетбола в Дупница

Баскетболната федерация и общината ще развиват баскетбола в Дупница

Георги Глушков: Национални отбори може да се подготвят в  Дупница за европейски първенства

Баскетболната федерация и общината ще работят съвместно за развитието на баскетбола в Дупница. Това обявиха на пресконференция президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушкови кметът на общината Първан Дангов. Намеренията са  в Спортната зала в града да се провеждат подготовка и състезания на отбори на национално ниво.

„Засвидетелствал съм уважението към това, което има „Политехника“ като спортни успехи в Дупница. Освен това съм декларирал подкрепа за развитие на баскетбола оттук нататък, за да може в спортния календар да присъства името на нашия град в различните гарнитури, които се представят“, обяви Първан Дангов.И подчерта, че грижа номер едно в управлението за него и екипа ще бъдат децата, включително ангажирането им със спорт, за да се формират като личности и да не се срещнат с наркотиците и др. лоши практики.

„Българската федерация по баскетбол си постави амбициозната цел да помага на клубовете с каквото може. Може идейно, административно, за да се развиват клубовете. Ние смятаме, че  клубът е основната градивна единица на спорта в България, независимо какъв е спортът, заедно с местната власт. Трябва да има едно взаимодействие, което хем да осигурява добри условия за децата, хем и клубовете да имат възможност да надграждат всяка година – както с умения и знания, така и с успехи. Имате прекрасна Спортна зала, с оборудване на най-високо ниво,отговаряща на всички условия. Бих желал като програмираме лагерите на националните отбори на подрастващите за летния период, по възможност да направим един лагер тук, заедно с контролни срещи с отбори от близки страни. Имаме такава идея“, заяви Георги Глушков, койтобе в града по повод преместването на отбора „Политехника“ от София в Дупница и обединението с местния тим в БК „Политехника“ (Дупница), случило се тази година.

Президентът на федерацията обясни, че в Дупница е възможно предимно младежки отбори да се подготвят за европейски първенства.

„Залата е прекрасна и може да се организира подготовка на мъжкия национален отбор за европейски първенства, може да се организират контролни мачове. За разлика от другите спортове в баскетбола всяка година има европейско първенство за подрастващи,за момчета и момичета на 16, 18 и 20 години. Те се провеждат на различни места в Европа, но подготовката – всеки отбор играе минимум между 5 и 6 контролни срещи  с противници, би могла да се проведе тук. Залата през летния период е по-свободна – учениците ги няма, периодът няма да е толкова натоварен и би могло един национален отбор да направи една подготовка  тук. С примерно 3 часа и половина заетост на ден на залата и контролна среща, примерно с отбор от Гърция или Македония. С отбор от близките страни, защото и при тях възможностите за пътуване не са много големи – самолетните билети поскъпнаха много. Това е една възможност, която търсим ние като федерация“, коментира Глушков.

На пресконференцията присъстваха представители на Управителния съвет на Българската федерация по баскетбол, треньори на „Политехника“. Между другото на брифинга бе съобщено, че Спортната зала има нова управителка, която в сряда ще бъде представенаофициално.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular