Friday, May 17, 2024
HomeРегионДупницаДупничани лапат за Никулден от шаран до суши с риба и гъби...

Дупничани лапат за Никулден от шаран до суши с риба и гъби шийтаке

Шаран, скумрия, лаврак, ципура, и традиционната местна пъстърва са сред най-предпочитаните риби от дупничани за Никулденската трапеза.

Традиционният пресен шаран се продава на цена около 12.00 лв./кг., показва наша проверка в специализираните местни магазини за риба. И тази година скумрията остава една от най-достъпните за потребителите възможност за отбелязване на празника, като килограмът е малко над 10.00 лв. Сред по-евтините, но и предпочитани варианти продължава да бъде пъстървата, която държи цена около 14.00 лв. /кг., сподели Нина Кьосева – собственик на местен рибен магазин. По думите й няма настъпило увеличение на цените спрямо миналата година.   

Ципурата и лавракът също са сред любимите риби на дупничани. Тяхната цена е приблизително около 20.00 лева /кг. Освен тези предложения не липсват и мераклии, които да използват повода, за да се „поглезят” с нещо по-скъпо и нестандартно за Никулден. Сред най-скъпите предложения на местния пазар е прясното филе от сьомга с кожа, което се продава за около 40 лв./кг.

„Най-харесваните риби в града са именно най-често продаваните. Освен прясна риба на пазара има и много разнообразни и замразени продукти. Сред тях са панирани рибени филета, нилски костур, африкански сом, пангасиус и др., като цените варират в диапазон от 15.00 лв./ кг. до 28 лв./кг. Сред по-скъпите предложения е  африканският сом, който се продава на цена малко над 28.00 лв/кг. Освен рибни продукти клиентите могат да  прибавят в менюто си и  морски деликатеси като калмари, скариди, миди и морски дарове”, сподели още Кьосева.

За търсещите най-нестандартни решения за празника се предлага и голямо разнообразие от суши с риба, както и различни видове сосове и японски деликатеси – гъби шийтаке, японска паста, нори за правене на суши в домашна среда, както и мочи – японски десерт. Съветът за напълно завършена Никулденска трапеза е освен разнообразие на рибни продукти на масата задължително да присъства и хубаво вино, което да придаде допълнителен вкус и настроение в празничния ден.

Мелина БАШОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular