БГ малцинството – критерий за перспектива на Сърбия за ЕС

 

Българското национално малцинство е било обект на разговора между президентите на България Румен Радев и на Сърбия Александър Вучич.

Високо оценяваме последните промени в законодателството на Сърбия по отношение на националните малцинства и цялата дейност, която имаме на високо държавно равнище, каза Румен Радев на пресконференция със сръбския си колега Александър Вучич, който е на посещение в България.

Трябват още усилия обаче тази дейност и този прогрес в законодателството на Сърбия да достигне до местно ниво и там да имаме резултати, отбеляза президентът Радев.

Обсъдихме проблемите в тези региони, където живее нашето малцинство, включващи липсата на достатъчно инвестиции, ниска трудова заетост, недостатъчен достъп до здравни и социални услуги, достъп до обучение и медии на майчин език, посочи българския президент.

Радев благодари на президента Вучич за приетия конкретен ангажимент за решаване на проблема с медии на български език.

Амбицирани сме да продължим в най-скоро време изтеклото споразумение за сътрудничество в областта на образованието и науката, където можем да постигнем много заедно. Най-важното е, че по всички тези въпроси, засягащи нашето национално малцинство, имаме твърдата решимост да работим по единствено правилния път – заедно, в сътрудничество между двете държави, двете правителства, каза Румен Радев.

Прогресът, който ще отбележим в тази насока, ще бъде и стълбът на разширяването на нашето сътрудничество и добросъседство, и един от критериите и за перспективата на Сърбия за членство в ЕС, добави Радев. Решили сме с президента Вучич да продължим със символи, които да водят до помирение, до забравяне на всички проблеми в миналото, и да дадем ясен знак, че нашите две държави гледат заедно напред в бъдещето, каза Румен Радев, цитиран от БТА.

Радев добави, че е получил покана от президента Вучич за официално посещение в Сърбия, в която влиза и това двамата да посетят заедно районите на българско малцинство и на място да видят вече практическите стъпки за подобряване на живота на хората от тези региони.

От своя страна Александър Вучич коментира, че освен решаването на проблемите на българското малцинство в Западните покрайнини е много важно между двете страни да има и транспортна свързаност.

За европейската перспектива на Сърбия Вучич каза, че тя минава и през решаването на проблема с Косово. Искаме да постигнем компромис, но дали ще успеем, невинаги зависи само от едната страна, защото зад всеки компромис е необходима доброжелателността на двете страни, защото, ако някой счита, че решението на балканския проблем е това Сърбия да изгуби всичко и да останем неудовлетворена и унижена страна, смятаме, че тогава не може да има решение, каза Вучич.