Белият дом: Парите за Украйна са почти изразходени

САЩ са изразходили 96 процента от финансовите средства, отделени от тях за Украйна, съобщи говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, цитиран от Ройтерс.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е изразходвала почти всички средства, оторизирани от Конгреса за Украйна, съобщи говорителят на Белия дом Джон Кърби.

“Грубо казано, общата сума, осигурена за Украйна от началото на войната, е над 60 милиарда долара. Не само за отбрана, но и за икономическа, финансова и хуманитарна помощ. Изразходвахме около 96 процента, а от фондовете за отбрана – повече от 90 процента. Фронтът в Донбас и Запорожието остава активен с боеве по цялото му протежение. Фокусът ни е да продължим да помагаме на украинците, за да се възползват най-добре, преди времето да се промени напълно и да затрудни по-нататъшното настъпление. Вярваме, че те могат да отвоюват територията си. Били са подценявани неведнъж още от началото на този конфликт”, каза Кърби.

Президентът Байдън отправи към Конгреса искане за нови средства за украинската армия още през август. Инициативата обаче беше блокирана от републиканците./БНР