Бизнесменът Илиян Пириев възстанови 95-год. параклис над Шипочан и го освети навръх имения си ден, подариха му икона и уиски

600 л телешки курбан се разля за празника, Пириев: Мой приятел ми заръча да се грижа за храма след смъртта му

 

За по-малко от 2 месеца 95-годишният параклис „Св. Илия” над самоковското село Шипочан бе възстановен и реставриран от собственика на „Пириев лес” Илиян Пириев.

Храмът бе осветен навръх имения ден на бизнесмена на празника на св. пророк Илия. Площта на параклиса е около 70 квадрата, а като цяло с прилежащата площ е около 1 дка. До самия параклис има и изграден път за високопроходими машини. Налагало се е при лошо време строителните материали да се пренасят на ръце.

Около параклиса Илиян изградил беседки и навеси. Вътре в самия храм е запазена вековна реликва – стародавен голям каменен кръст. Илиян Пириев е роден в с. Шипочан, но живее в с. Доспей.

Стотици жители на Шипочан се изкатериха до параклиса – едни вървяха пеш с цветя в ръка, а други с джипове. Отец  Петър Стоименов и отец Емилиян Христов отслужиха водосвет и поръсиха със светена вода дошлите.

Кметът Здравко Пенев подари на Илиян Пириев икона на св. Георги и уиски от името на местните жители. След отслужения молебен последва веселата част. На дълги софри и пейки насядаха роднини, приятели, които не са се виждали от месеци наред. Организаторът Илиян Пириев  отрупа масите с вкусно приготвена домашна постна храна и  почерпи дошлите с речна пъстърва, картофена салата, зелева, бобена и много видове мезета. Вдигаха се тостове за здраве с 45-градусова домашна ракия и маркови питиета.

Пириев сподели: „Преди време много добър мой приятел поддържаше параклиса около 50 години. Призна ми, че му остават малко дни от неговия живот и ми заръча да се грижа за параклиса и да продължа традициите след неговата смърт. Бях учуден от чутото, вероятно предчувстваше последните си дни от живота. Наистина по-късно той почина. Това ме накара да изпълня обещаното и завещаното от него да възстановя параклиса, който във времето беше почти разрушен. С мои приятели цялостно ремонтирахме покрива, нови стени, нови стенописи, които допълват светостта на това място, беседки с навеси и други ремонтни дейности извършихме. Искам тук да идват хората – да запалят свещица, да се помолят за здраве на себе си и на близките си, да си направят чушка-пръжка. Хората от селото много се радват”, сподели Пириев. На празника присъстваха общинският съветник Васил Зашкев, 82-годишният краевед Георги Захов, както и много приятели на Илиян.

Здравко Пенев сподели, че в събота е раздаден около 600 л курбан, приготвен от овче и телешко месо.

„80-годишни хора, подпирайки се на бастуните си, показваха на своите внуци и правнуци пътя към върха“, изрази вълнението си от видяното Петя Мишкова.

82-годишният краевед Георги Захов разказа част от историята за параклиса: „Параклисът е изграден през 1923 година. По време на войните 30 души от селото са загиналите по фронтовете, а броят на вдовиците и сираците е бил твърде голям. Образописецът само с четири удивителни знака и многоточие е успял да каже твърде много за своето време. Освен че хората разчитали твърде много на трудолюбието си, жителите на селото единодушно решили да построят параклис, където в трудни дни са се обърнали с молитви към небесните покровители. По традиция на този ден са се правели курбани на това място, понеже селото е било овцевъдно, хората са отглеждали много стада и са дарявали по едно агне за приготвянето на курбана. Спомням си през далечната 1956 година се направи тук на това място голям събор. Всеки носеше от вкъщи каквото има, печено агне, домашно приготвени питки, баници, оставят ги на поляната, свещеникът ги освещаваше и всички задружно хапвахме. Играеха се хора, пееха се песни. Параклисът имаше нужда от този ремонт. Благодарение на Илиян Пириев, възвърна традицията. Той намери сили в себе си и с божията помощ осигури средства, работна ръка и реши да възстанови всичко. Той направи чудесен параклис, за което му желая здраве и за в бъдеще да бъде дарител”. Захов е бивш учител по български език и литература. Днес той се занимава с краезнание. Автор е на 12 книги с краеведска тематика, има и над 70 статии. Удостоен е със златен почетен знак на Самоков. За имения ден Илиян получи многобройни пожелания за здраве и щастие и сърдечни благодарности за проявеното благородно дело.