Благоевград на стъпка от тъмночервената ковид зона

created by dji camera

Медиците в болниците на ръба на силите си, всички интензивни легла са заети

Затягане на мерките в областта обмислят да поискат от РЗИ-Благоевград. Причината е в постоянно увеличаващите се случаи на заразени с коронавирус. В момента болните са 460 на 100 000 души и регионът е на крачка от тъмночервената зона.
„178 са новорегистрираните в област Благоевград. Най-много са в областния център – 44 случая, Петрич – 20, Разлог – 10, Сандански – 10, Гоце Делчев – 6, останалите са в различни населени места в областта. Заболеваемостта се движи в едни и същи рамки за двуседмичен период – за изтеклата седмица случаите са 667, в сравнение с преди 2 седмици те са 679 – с 12 случая повече. Ако се повишава заболеваемостта, се очаква областта ни да влезе в тъмночервената зона“ – това обобщение направи в здравния час на Радио Благоевград д-р Веселка Мончева, директор Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионална здравна инспекция – Благоевград.
Тя посочи, че заетите легла от болни с COVID-19 в лечебните заведения в областта са 267, 8 пациенти се лекуват в интензивните отделения. Отново най-засегнати от вируса са хора в работоспособна възраст от 25 до 40 години – 222 случая, във възрастовата група 50-64 години – 186, от 65 до 79 години  случаите са 141. Няма заболели деца до 4-годишна възраст, от 5 до 14 години болните са 26. Към този момент има 2 случая с COVID-19 в Дома за стари хора в кв. „Струмско“ в Благоевград, но контактните лица се наблюдават, изследвани са и няма хора с положителен резултат.
По думите на д-р Мончева засега не се обсъжда вариант за частичен локдаун. Това ще се случи, ако заболелите преминат границата от 500 заболели на 100 000 души население. Тогава се очаква да се събере Областният оперативен щаб и да предприеме конкретни действия. Към този момент заболелите са 460 на 100 000.
„Няма интерес към ваксините, засега се имунизират само желаещите да поставят трета игла. Някои от ваксинационните пунктове в областта работят в събота и неделя, но гражданите могат да се информират от сайта на РЗИ. Графикът се обновява всеки петък“, каза в заключение д-р Мончева.
В МБАЛ-Благоевград са настанени повече от 100 пациенти. Те са разпределени в общо четири отделения, като всички интензивни легла са вече заети. „Последните няколко седмици броят на хоспитализираните в нашата болница е около 100 човека. Имаме възможност да разкрием и още легла, ако това се наложи. Дано обаче не се стига до подобна ситуация”, коментира пред „Вяра” директорът на МБАЛ-Благоевград д-р Огнян Митев.
Той допълни, че медицинският персонал в ръководеното от него здравно заведение вече изнемогва и работи на предела на своите сили.
„Зле сме с персонала, както винаги. На колегите им е много трудно да се справят с всички болни, дават по няколко дежурства и пак не ни достига персонал”, каза още д-р Митов.
Увеличаване на капацитета за болните от COVID-19 се е наложило и в разложката болница. „Капацитетът при нас все още не е изчерпан, защото го увеличихме от 33 на 40 места, при нужда ще го увеличим още. Болницата ни има 160 легла, така че има достатъчно. Персоналът ни обаче е преуморен от много работа, както беше и миналата година при тогавашния ръст на заболели. Дори в ковид отделението съм командировал и невролози. При нас няма интензивно отделение, защото разполагаме само с двама анестезиолози, а трябва да имаме шест за такъв сектор. Имаме обаче тежки случаи, които се лекуват при нас. Ситуацията все още не е чак толкова тежка, но постепенно се усложнява”, каза директорът д-р Божидар Велев.
Управителят на МБАЛ-Разлог изрази и своето мнение относно ситуацията с пандемията у нас:
„Хората не се пазят достатъчно, това е истината. Затова противоепидемичните мерки трябва да се затегнат още повече. Разбира се, че и ваксинирането също би помогнало. Но не можем да накараме народа насила да се ваксинира. Макар че според мен дори за някои контингенти ваксината трябва да стане задължителна”.
В Гоце Делчев също се е наложило да преобразува още едно от отделенията в място, където да настаняват заразени с опасния вирус.
„Към вторник следобед в нашата болница са хоспитализирани 54-ма души. Капацитетът ни беше 56 легла в един общ павилион, състоящ се от Инфекциозното и Детското отделение, а сега вече настаняваме и във Вътрешно. По този начин вече капацитетът ни вече е 69 места. Имаме готовност да приемем и още болни, но се надяваме, че положението няма да стане толкова тежко. Но и сега не е леко, ситуацията постепенно се усложнява. Имаме няколко по-тежки случая с кислородозависими пациенти. Хоспитализирани са и няколко деца, като те карат заболяването сравнително леко. Засега се справяме, от други отделения има командировани”, каза заместник-директорът на МБАЛ „Иван Скендеров” д-р Ангел Тонгов.

В Гоце Делчев бе регистрирана висока заболеваемост от Ковид-19 на ученици от местното училище ПМГ “Яне Сандански”, където над 220 ученици преминават на дистанционно обучение.

 

Димитър ИКОНОМОВ