Бой между депутати в турския парламент заради промените в конституцията

 

08-13-03-medjlisДесетки депутати се сбиха в турския парламент в сряда вечерта по време на дебати около промените в Конституцията на страната. Сблъсъците възникнаха между представителите на управляващата Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Ердоган и представителите на опозиционната Републиканската народна партия, съобщиха турски медии.

„Един депутат е със счупен нос, друг се оплаква, че е ухапан, а трети е бил ударен в главата, във въздуха са летели столове, а заради сбиването са нанесени щети и на пода”, разказаха местни журналисти. Спорът възникнал, когато депутати от Партията на справедливостта и развитието опитали да попречат на представителя на Републиканската народна партия Фатма Каплан да снима гласуването с мобилния си телефон. Стигнало се и до размяна на юмручни удари и ритници между депутатите на двете партии.

Ако промените в конституцията бъдат приети, Турция ще се превърне от парламентарна в президентска република, началникът на армията вече ще се назначава от президента. Освен това държавният глава ще има правото да бъде председател на партията си и ще може да назначава мнозинството от съдиите във Върховния съд на Турция.

 

снимки

Спорът възникнал между представители на управляващата партия и опозицията

 

Видео

http://dnes.dir.bg/news/boy-turtzia-deputati-metezhat-turtzia-24988249?nt=11