Американски танкове и бронирани коли пристигат в Полша, започват учения в Балтийския регион

voenni-usa

3000 американски военни пристигат в Полша

Американски танкове и бронирани превозни средства, заедно с 3000 американски военни пристигат в Полша.

Това е най-мащабното разполагане на американски военни части в Европа от десетилетия на насам, посочва Би Би Си.

Американската бронирана бригада ще проведе и военни учения в Балтийския регион, като всичко това е част от отговора на САЩ на намесата на Русия в Украйна.

Дислоцирането на американските сили в Полша идва само няколко дни преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент Доналд Тръмп, който даде знак, че иска да подобри отношенията с Москва.

80 бойни танка и стотици бронирани превозни средства вече пристигнаха и в Германия. Те вече се транспортират към Източна Европа.

Колективната отбрана

На изслушването вчера пред външната сенатска комисия на Конгреса номинираният за американски държавен секретар Рекс Тилърсън каза, че новото американско правителство ще изхожда от това, че “задълженията по Член 5 са непоклатими”. “САЩ ще изпълняват тези задължения”.

Член 5 от Устава на НАТО предвижда колективна реакция на алианса в случай на нападение срещу негова страна членка.

На въпрос от комисията дали това означава, че администрацията на Тръмп ще е готова да се притече на помощ с военни средства на страна като Естония, Латвия или Литва, ако някоя от тях бъде нападната от Русия, Тилърсън отвърна: “Ако консенсусът на членовете на НАТО е, че трябва да се приложи Член 5, тогава да”.

Столтенберг: Няма пряка заплаха от Русия

Вярвам, че новата американска администрация ще остане обвързана с НАТО, получих такива уверения от новоизбрания президент Доналд Тръмп. Той ясно заяви, че САЩ остават с НАТО, защото алиансът е важен за Вашингтон и за Европа, заяви днес на пресконференция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в отговор на въпрос.

Не виждаме пряка заплаха от Русия за нито една държава от НАТО. Целта ни не е да предизвикаме, а да предотвратим конфликт, защото нападението срещу една държава от пакта ще задейства чл. 5 от договора от Вашингтон, посочи генералният секретар.