Thursday, June 13, 2024
HomeНовиниБългарияБорисов: Проектокабинетът на ПП-ДБ е партиен и неприемлив за нас

Борисов: Проектокабинетът на ПП-ДБ е партиен и неприемлив за нас

В проектокабинета на ПП-ДБ има фигури, за които не мога да кажа лошо – министрите на отбраната и екологията. Те обаче са сбъркали времето – народът за втори избори каза, че не могат да управляват сами. Освен мен, ПП-ДБ други приятели нямат, а редовен кабинет би се получил, само ако е общ с ГЕРБ. Като цяло обаче е партиен и неприемлив за нас. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Разград.

“Благодаря на президента Радев, че дава още време. Вече имаме една чернова, която за нас е строго неприемлива, защото кабинетът на ПП е партиен, след като Василев и Денков участват в него. Ако в шаблона се намерят места за водещи наши експерти като министри, може да се случи. Поздравявам и Петков, че не е в кабинета, но ако са пуснали Василев, значи или му имат голямо доверие, или е голям капан. Основните упреци бяха към него – или искат да го отстрелят, или да не стане нищо. Единственият приятел на Асен Василев е Бойко Борисов – само така може да се носи всеобща отговорност. Но ако Василев е скритият премиер – не е честно, по-добре да стане премиер”, посочи той.

По думите му ГЕРБ не иска да “взривява” преговорите. “В този му вид няма как да има кабинет на ПП-ДБ. Интересни ще са ми преговорите с ДПС и ИТН. Дано президентът даде още няколко дни, за да чуем и другите партии. Ние сме в постоянен разговор с тях, държат се колегиално и ние към тях – също”, каза още Борисов.

Той коментира и вчерашния взрив срещу кортежа на главния прокурор. “Атентат срещу когото и да било е зловещо нещо. Това е акт, който застрашава живота не само на главния прокурор и семейството му, то и на всеки случаен човек. Затова го осъждаме с цялата сила, която имаме. Това грозно събитие, който влачи лоши последици за България, още повече ни амбицира да завършим правната реформа. Съчувствам на Гешев, това да се извърши пред съпругата и децата му, това е чудовищен акт, но реформата ще продължи. Не успяват да взривят и започнатата реформа”, подчерта Борисов.

“Щом са посегнали на главния прокурор, могат да посегнат на всички. Бронираният автомобил го е спасил. След подобни актове много хора в Брюксел ще се замислят дали сме готови за Шенген. Ако не се направи редовно правителство, пък макар и краткосрочно, което да носи отговорност, то последиците виждате какви са – обедняване, инфлация, липса на инвестиции – тежки последици във всяка сфера”, каза още той.

Той цитира книгата на Алексей Петров “Тероризъм и системи за сигурност”. “Там ясно е обяснено що е то тероризъм – създаване на хаос, страх, да накараш лице, система или държава, да се съобразят с друго мнение и приоритети”, посочи Борисов./НОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular