По пътя… с Даниела Петрова: Бягай самота, идват измамници!

Понякога хората остават сами – поради загуба на партньор, поради развод или пък личен избор. И когато са заобиколени от други близки хора може би не усещат самотата толкова осезаемо. Но когато живеят сами, нямат родители, а децата им са пораснали и са поели по своя път далеч от тях, тогава самотата става честа гостенка. Обикновено идва неканена вечер, когато светът е притихнал. Когато поглеждаш другите светещи прозорци и сякаш виждаш семействата, насядали около масата за вечеря. А твоята маса изглежда толкова голяма и трудна за запълване. Дори ароматната свещичка, която запалваш не може да прогони усещането за пустота.

И тогава, една вечер, седейки в тишината, получаваш покана за приятелство от човек, чийто външен вид може да спре дъха ти. Човек, който ти пише толкова мили неща, че не знаеш истински ли е или плод на въображението ти. Няма сексуални намеци, няма пошлост… само човечност. Една огромна топлота и страдание блика от сърцето му. Загубил е съпругата си, има малко дете, за което да се грижи. Бил е измамен от други жени и трудно се доверява. И сега търси само някой, който да е добър, честен и да обикне него и детето му.

Леле! Питаш се, останаха ли такива мъже на света?! Явно са останали. И започваш кореспонденция.

Това до тук е „розовата” страна на нещата. За съжаление някои жени остават в този облак и се доверяват. Човекът отсреща те разпитва за това какви са хобитата ти, какви са принципите, които спазваш в живота. Той не се интересува от лични истории, а се опитва да изгради твой психологически профил. Това му помага да създаде стратегия за бъдещата измама.

Тъй като предполагах, че ме е потърсил измамник, реших да направя контролиран експеримент. Контролиран, защото две мои приятелки следяха случващото се. Едната от тях, която е адвокат и познава света на измамите чрез различни съдебни случаи, получаваше копие на почти цялата кореспонденция. Това е и първия съвет, който бих искала да дам към жените:
Измамникът ще ви подтиква да не споделяте с никого за комуникацията си с него, но вие задължително го направете. Така получавате външна и необременена гледна точка и рискът да се подадете на изкусните му лъжи е много по-малък.

И така, първото нещо, което установихме беше, че „французинът” пише на неправилен френски и се изразява по начин, който не е характерен за истинските французи. Това е един от отличителните белези на комуникацията с измамник, според информация на сайта на Интерпол.

Снимка: Сайт на Интерпол

Вторият признак бяха грешките в информацията, която измамникът даваше за себе си – постоянно променяше датата и годината си на раждане, професията си, времето, през което е вдовец и т.н. Но имаше логично обяснение за всички тези несъответствия: ”Досега ти нямах доверие и затова те лъжех , но сега знам колко честна и добра жена си и затова вече ще ти казвам само истината. Като доказателство ще изтрия профила, който имам и ще си направя нов, до който ще имаш достъп само ти. Вече не искам никой друг да ми пише”. И така, това беше отново лъжа, защото проверихме и видяхме, че старият му профил продължава да съществува, просто аз бях блокирана, за да не го виждам. А на новия беше сложил супер докосваща снимка с дъщеричката си. Направо сърцето да ти се разтопи.

Въпреки, че не бях споделяла лични неща, от общите разговори за ценности и прочее измамникът беше добил ценна информация – обичам да се грижа за хората и да ги правя щастливи. Бях го посочила като едно от нещата, които са важни за мен. Затова реши, че пътя към сърцето ми ще премине най-лесно през това невероятно красиво момиченце, което според думите му беше останало без майка.

Актьорът Диего Солдано, чиито снимки са използвани от измамника

Трябва да призная, че до този момент не вярвах на нищо от това, което казваше. Но когато ми изпрати снимка на спящото в прегръдките му дете и започна да ми разказва за нея, започнах леко да се разколебавам. Тук беше важна ролята на моята приятелка, която не се подаде на тази манипулация и започна да търси в интернет повече информация. И така открихме статии за т.нар. романтични измами, както и група във фейсбук, в която хората, които са имали досег до измамници публикуват полезна информация. Съвпаденията бяха толкова много, че вече бяхме убедени, че случаят е точно такъв.

Тъй като ”моят” измамник ми изпращаше постоянно номера си с молба да го намеря в WhatsApp, проверих телефонния код и той се оказа на Кот Д`Ивоар. Но измамникът и за това имаше обяснение – търгувал с какао, а тази държава е най-големия износител на какао и затова използва този номер. А към профила си беше прикачил и същия номер, но с код Франция за по-голяма убедителност. Веднага прочетох в интернет какви измами са възможни в това приложение и се оказа, че ако дадеш акаунта си на такъв човек, той може да ти го открадне и след това от твоя акаунт да пише на контактите ти и да им иска пари. Много го изнервих, но горещите му молби да го прибавя в приложението останаха напразни.

Направо му казах, че е измамник. Изпратих му статия, в която се говореше точно за тези измами и го попитах не се ли разпознава. Но той намираше глупави доводи за всичко. За мен вече се беше превърнало в лично предизвикателство да го разкрия, но не знаех как да го изоблича напълно. И тогава, на третия ден, вярвам че Бог ме насочи към една идея – да проверя снимките му в програмата на Гугъл за намиране на изображения. С първите две изображения ударих на камък. Но когато опитах със снимката с дъщеричката му, изведнъж пред очите ми се показаха стотици сайтове с лицето на моят нов „приятел”. Оказа се известен аржентински актьор, който има 3 деца и в профила си публикува много снимки с тях. И бинго! Това вече беше неоспоримо. Бяхме го разкрили! Изпратих му няколко линка, за да „се види”. А в отговор получих: „Не съм откраднал ничии снимки”. Ей, голяма наглост! И голяма обида за нашата, чисто човешка интелигентност.
Естествено, веднага го блокирах и изпратих информация в групата за измамниците, за да го имат предвид.

Всъщност тези хора живеят в страни от Северна Африка и се издържат от измами.

Снимка: Интернет

Споделям информация за това, защото активно работят с профили на българки. Надявам се този разказ да им бъде от полза.
И тъй като го споделям в моята колонка, няма как да не изразя и личното си мнение.
В живота ни понякога се случват трудни неща, но не трябва никога да се чувстваме самотни. На първо място за нас винаги се грижи Бог. Освен това имаме деца, приятели, колеги, съседи. Има толкова хора, за които сме важни. Не винаги физическото присъствие е израз на подкрепа. Затова мили жени, дори и да сте сами, не се чувствайте самотни.

Когато човек е сам настъпва времето, в което да опознае истински себе си, мечтите си, страховете си. Да прави любимите си неща. Да покорява нови върхове. Да намира радост във всеки един миг. Аз се старая да го правя. Понякога не се получава и тъгата от загубата на любимия човек ме връхлита. Или страха, че може да остарея, живеейки сама. Или тъгата, че не мога да виждам сина си по-често. Това е естествено. Ние сме човешки същества, с човешки чувства и е нормално да ги изразяваме. Но в сърцето ни е хубаво да има стремеж към щастие. Животът е толкова вълнуващ и светът е толкова красив! Просто трябва да имаме очи, за да го видим и кураж, за да го почувстваме.
Не чакайте да се появи някой „красавец”, който да ви каже че сте добър и стойностен човек. Повярвайте го сами!

Даниела Петрова

Благодарна съм, че през годината, през която останах сама развих в себе си именно такова усещане за живота и това ми помогна да не попадна в клопката на измамника. Няма да крия – една много малка част от мен сякаш искаше всичко това да бъде вярно и точно това е, което използват тези хора. Докосват се до нуждата на жената отново да бъде обичана и потребна. И никой не трябва да се срамува, че изпитва такава нужда. Защото сме човешки същества и сърцата ни искат да даряват и да получават обич. Но има толкова много начини, по които можем да задоволим тази потребност – като поиграем с дете, като прегърнем приятел, като помогнем на нуждаещ се. И просто като обичаме себе си с онази топла и човешка обич, която всички носим в душата си.