Saturday, July 27, 2024
HomeРегионПерникБум на варицела в Пернишко, засегнати са училища и детски градини

Бум на варицела в Пернишко, засегнати са училища и детски градини

10 пъти повече заразени с варицела в Пернишко, отчитат от Регионалната здравна инспекция за изминалата седмица. Заболели са 13 момичета и 18 момчета от общините Перник, Радомир, Земен и Ковачевци. За разлика от предходния период, когато заразените са били едва 3, в последните 7 дни техният брой е достигнал 31.

Най-много заразени с варицела има във възрастовата група от 5-9 години. Повечето от тях са от колективите на детските градини и училища. Сред тях са  №3 „Пролетен цвят“, №5 „Вела Пеева“, СУ „Темелко Ненков“ – Перник, фДГ „Валентина Терешкова“ – Батановци, ОУ „Христо Ботев“ – Батановци  и НУ „Архимандрит Зиновий“ – Радомир. Всички – 22-ма заболели се лекуват амбулаторно от личните си лекари.

През периода в Пернишко са регистрирани и 4 случая на скарлатина.

Припомняме, че през пролетта бе отбелязан бум на варицелата в Пернишко. И тогава най-засегнати бяха колективите на детските градини и училища, като в продължение на няколко седмици десетки пациенти преминаха през инфекциозните кабинети.

Варицелата е остро инфекциозно заболяване, причинено от вируса варицела зостер. То се проявява с висока температура и генерализиран обрив по тялото. Болестта засяга предимно деца на възраст от 2 до 10 години. Съществува ваксина, но тя не е част от задължителния имунизационен календар на България. Препаратът е препоръчителен от здравните власти от началото на 2020 г. Ваксина може да се приложи и в случай на контакт с болен през първите 3 до 5 дни. Имунизацията може значително да намали шансовете за заразяване или в случай на инфекция проявата на симптомите ще бъде много по-лека и продължителността на болестта – по-кратка.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular