Sunday, May 12, 2024
HomeРегионБлагоевградКметът на Земен с по-висока заплата от колегите си в Перник и...

Кметът на Земен с по-висока заплата от колегите си в Перник и Радомир

Претенциите на съветници от Благоевград удариха до 2 100 лева на месец

Колко трябва да взема кметът? Всеки общински съвет определя сам колко ще вземе кметът. А таванът е закован от 2019-а – министерската заплата. В момента тя е 9436 лв. и спрямо нея всички общинари имат свободата да формират кметското възнаграждение.

Именно тази опростена процедура доведе до изкривяване по места и създаде парадокса кметове на градчета с по 10-20 хил. души да получават повече от тези, които отговарят за над 200 хил.

До въвеждането на тези правила кметските заплати зависеха от размера на съответната община. Със Закона за държавния бюджет пък всяка година се определя лимит за средствата за възнаграждения на кметове. През 2023-а той е 763 200 лв., което позволява увеличение на заплатите до 14%.

Повечето най-известни лица на местната власт се противят да си вдигат заплатите. През годините това е водело до напрежение у съветниците, защото тяхната пък е процент от кметската и така също остава “замразена”.

Много от кметовете на по-малки общини получават повече  от кметовете на четирите най-големи града – София, Пловдив, Варна и Бургас.

Преди 3 г. кметът на Перник Станислав Владимиров вдигна заплатата си от 2800 лв. на 4200 лв.

“Аз се издържам от заплатата си. Нямам офиси, които да преотдавам незаконно. Не вземам ресто от фирми. Не рекетирам хората и бизнеса. И не ме е срам да съм кмет, който се издържа от заплата, а не от далавери”, категоричен бе тогава Владимиров.

Във вторник общинският съвет на Радомир определи кметската заплата на новия кмет Кирил Стоев в размер на 3 206 лв.

Ден преди това общинските съветници от най-малката община в областта Земен пък решиха трудовото възнаграждение на новоизбрания кмет Михаил Златанов да бъде 4 928 лв.

Предвижда се, заплатата на новия кмет на Благоевград Методи Байкушев да бъде 5 048 лв.

Много от общинските съвети все още не са определили възнагражденията на новите градоначалници и на самите тях. В сряда стана ясно, че финансовите мераци на местните парламентаристи в Благоевград са ударили сумата от 2 100 лв. на месец. Това предизвика множество остри реакции, при които бе нужно да им се напомни, че колегите им в Симитли въобще не получават месечна заплата срещу своята ангажираност. До сега там съветниците получаваха по 17 лева на проведено заседание. В Петрич възнагражденията са между 500 и 600 лв. Почти същата сума получават и в Разлог. В Банско заплатите са между 600 и 700 лева, а 750 лв. са в курортната община Сандански.

Дебатите за заплатите на съветниците в Благоевград ще продължат и на 8 декември.

RELATED ARTICLES

Most Popular