България купува две подводници втора ръка от Италия

Военните търсят съюзници да се включат в охраната на българското небе

България вече е в преговори по закупуването на една или две подводници втора ръка от Италия и така ще може да възстанови подводния си флот, който бе закрит, след като последната ни поводница “Слава” вече е музей. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов каза, че вече се договарят конкретните параметри. а подобна сделка се говори от години, като от месеци преговорите станаха по-сериозни.
Цената на подобна сделка не е ясна, като тя може и да е символична.
България придоби на политическа цена употребявани кораби от Белгия и Нидерландия, но след това изискват инвестиции за усвояването им. За подводница България най-напред се е насочи към Норвегия, но се оказа, че исканите от нас подводници ще бъдат достъпни едва към 2030 година.
Според експерти липсата на подводница затруднява провеждането на учения и подготовката на моряците. Освен това са намалели рязко и специфичните възможности за разузнаване, които се осигуряват от подводния флот.
Ефтимов съобщи още, че вече се разговаря със съюзници от НАТО, които да се включат в охраната на българското въздушно пространство. В момента в България са разположени 4 изтребителя F-35 на Нидерландия, а преди това имаше испански изтребители “Eurofighter”.
Това, което е известно до момента, е че първата доставка на изтребителите F-16 ще дойде през 2025 г., каза Емил Ефтимов.
Доставката на купените от България 8 машини за над 2 млрд. лева се забави заради пандемията. Ситуацията допълнително се усложни заради трудната поддръжка на Миг 29, за която доскоро се разчиташе на Русия./ mediapool.bg