Sunday, May 5, 2024
HomeРегионБлагоевградОсветиха новооборудвана кухня за бедни в благоевградски храм

Осветиха новооборудвана кухня за бедни в благоевградски храм

Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи светата божествена Литургия за летния празник на свети Николай Мирликийски Чудотворец в благоевградския храм „Св. Николай“. Храмът е посветен на пренасяне на светите мощи на обичания светец, прославил се със силна вяра, добри дела и застъпничеството си за децата, болните, немощните и онеправданите.

С владиката в светия олтар съслужиха: храмовият свещеник Светослав Кючуков, духовникът на храм “Св. Архангел Михаил“ – Ангел Вангелов, дякони и иподякони. По време на богослужението бяха постригани за четци и свещоносци две деца от енорията на храма: Божидар Деливерски, абитурент и ученикът в пети клас Борис Кючуков. От години децата заедно с по-старшия иподякон Антонио Джалев участват в богослуженията на храма и енорийската дейност. Песнопенията на клира изпълни сформирания хор по източна църковна музика към храма, ръководен от иподякон Венцислав Поповски, също от енорията.

След св. Литургия, митрополит Серафим отслужи водосвет и освети новооборудваната кухня за бедни, както и сготвената от доброволците храна за празника. По настоящем всяка събота, се приготвя храна за 250 човека в нужда, сред които благоевградчани от всички квартали на града, а от месец и жени – бежанци от войната в Украйна, които не разполагат със средства. Топлата храна се готви от екипи доброволци вече пет години и половина. За изминалия период те, заедно с църковните настоятели и дарители се обединиха около идеята за професионално оборудване на кухнята и успяха да реализират мечтата си, с помощта на Людмил Павлов.

RELATED ARTICLES

Most Popular