Великобритания иска да напусне единния пазар, но частично да остане в митническия съюз, Шотландия: Трябва да имаме възможност за независимост

 

Тереза Мей обяви курс към “твърд” Брекзит и предупреди, че ще се налагат компромиси

epa05413176 British Home Secretary Theresa May waves to members of the media outside of The Houses of Parliament in London, Britain, 07 July 2016. Theresa May and Andrea Leadsom will battle for the leadership of Conservative party after Michael Gove was eliminated in the second ballot on 07 July 2016.  EPA/HANNAH MCKAY

Британският премиер Тереза Мей потвърди, че Великобритания ще напусне единния пазар и ще се опита да договори с ЕС ново митническо споразумение, което да осигури безплатен достъп за британските стоки в Европа, но в същото време Лондон да може да сключва сам сделки с трети страни. В дългоочакваната си реч за Брекзит Мей обяви курс към “твърд” Брекзит, но посочи, че Лондон ще търси позитивно и конструктивно партньорство с Брюксел.

“Смятаме, че трябва да има ново и равноправно партньорство между една независима, самоуправляваща се, глобална Великобритания и нашите приятели и съюзници в ЕС. Не частично членство в ЕС, не асоциирано членство или нещо, което би ни поставило в положението “с единия крак вътре, с другия – вън”. Не се стремим към модел, който вече се използва от други страни. Не желаем, напускайки, да се вкопчим, в “късчета от членство”. Не. Обединеното кралство излиза от Европейския съюз и моята задача е да постигна добра сделка за Великобритания“, заяви Мей.

В същото време тя каза, че Великобритания ще предприеме “поетапен подход” към Брекзит, за да се избегнат рискове за бизнеса. Тереза Мей ще се опита да постигне смела и амбициозна сделка за свободна търговия с блока. Тя предупреди Брюксел да не предприема “наказателни” мерки, тъй като това ще е самоубийствен подход.

Meй декларира, че Лондон ще гарантира правата на гражданите на ЕС, които вече живеят във Великобритания, но ще поеме контрола върху броя на хората, идващи в бъдеще в страната от ЕС.

Тя потвърди, че парламентът ще трябва да одобри финалното споразумение за Брекзит и предупреди, че преговорите ще изискват компромиси и отстъпки. Тя обаче бе категорична, че Лондон ще контролира миграцията и няма да плаща вноски в европейския бюджет.

Тереза Мей възнамерява раздялата на Великобритания с ЕС да се случи до две години след активирането на чл. 50, с който се стартира процедурата по напускането. Тя не предвижда никакъв преходен период.

Очертаният от Тереза Мей план показва, че тя тълкува вота за британските граждани за напускане на ЕС като вот за намаляване на имиграцията, макар и на цената на ограничен просперитет за държавата, отбелязва “Икономист”. Също така изглежда, че Мей не отдава голямо значение на изхода от преговорите. Тя иска цялостно споразумение за свободна търговия, подобно на това, постигнато наскоро между ЕС и Канада. Договарянето на споразумението между ЕС и Канада отне седем години, но британският премиер си поставя срок от две години.

“Излизаме от ЕС, но не напускаме Европа. Излизането на Обединеното кралство от ЕС не е отказ от ценностите, които Лондон споделя с другите европейски държави”, заяви Тереза Мей.
Тя увери, че Лондон ще продължи да изпълнява ангажиментите си, поети пред европейските партньори, след като прекрати членството си в ЕС.

“Нашите приятели и съюзници в Европа невинаги разбират решението ни (да излезем от ЕС) и мнозина се опасяват, че то е началото на голямо разпадане на ЕС. Но нека го заявя съвсем ясно. Това няма да е в интерес на Великобритания, националният интерес на Великобритания неизменно и непреодолимо ще е свързан с успеха на ЕС”, посочи Мей.

Това е първото категорично изявление на британското правителство за пълно излизане от Европейския съюз, след като през последните месеци отделни министри допускаха различни отстъпки, а Тереза Мей се ограничаваше до лаконичния коментар “Брекзит е Брекзит”.

След речта на Мей курсът на британската лира отбеляза най-висок ръст от финансовата криза през 2008 година.

Британската лира, която поскъпна с 1 процент още в началото на дългоочакваната реч на Мей, изтекла до голяма степен в медиите предварително, скочи с 2.5 процента за деня, достигайки 10-дневен максимум от 1,2343 долара.

Лирата поскъпна и с около 1.5 процента спрямо еврото, достигайки 86.69 пенса за евро.

Очакванията бяха, че речта на Мей ще предизвика загуби за паунда, но това не се случи.

Изглежда най-страхотният трик на Тереза Мей беше да предаде едно послание за сравнително твърд Брекзит без пазарите да изпаднат в паника, посочи Нейл Уилсън, анализатор от „ИТиЕкс Кепитъл” (ETX Capital).

Възможно най-голям достъп до единния пазар

Тереза Мей обясни, че Великобритания напуска единния пазар, но ще се опита да осигури възможно най-голям достъп до него.

“Членството в единния пазар изисква спазване на четирите основни свободи на движение в ЕС – на стоки, капитали, услуги и хора, и точно заради това Лондон се оттегля от него категорично”, каза Мей.

Вместо това тя ще търси ново смело и всестранно споразумение с ЕС за свободна търговия.

“То трябва да даде максималната възможно свобода на британските компании да търгуват на европейските пазари и същия достъп на европейския бизнес до Великобритания. Но трябва да съм ясна: това, което предлагам, не е членство в единния пазар”, каза Мей.

Желанието на правителството да напусне единния пазар не е изненада. От октомври, когато бе конференцията на Консервативната партия, Тереза Мей повтаря, че иска Великобритания да контролира имиграцията и да се оттегли от юрисдикцията на Европейския съд, което няма да позволи на Лондон да запази участието си в единния пазар, отбелязва “Гардиън”. От друга страна, европейските лидери бяха категорични, че няма да позволят на Лондон да ползва привилегии.

Лондон иска нов митнически съюз

Тереза Мей заяви още, че пълното членство в митническия съюз на Европейския съюз не позволява на страната да сключва търговски споразумения с трети страни и това налага ново споразумение.

Това бе едно от основните искания на защитниците на Брекзит по време на кампанията.

В същото време обаче Мей настоя и за пълен безмитен достъп до пазарите на блока.

Мей уточни, че иска митническо споразумение с ЕС, което може да означава частично членство в митническия съюз.

“Как ще се случи това на практика, може да бъде решено“, допълни Мей.

От изявлението й не стана ясно каква точно е нейната визия, но според “Гардиън” вероятно ще се търсят споразумения за всеки конкретен сектор.

Мей каза още, че правителството ще търси специална сделка, която да позволи на Лондонското сити да има свобода да доставя финансови услуги през границите.

Великобритания ще продължи да поддържа санкциите срещу Русия

Тереза Мей посочи, че Великобритания ще продължи да поддържа санкциите срещу Русия и след Брекзита.

“Гордея се от ролята, която Великобритания играе и ще продължи да играе за гарантиране на европейската сигурност. Обединеното кралство ще предвожда Европа в прилагането на мерки, които ще запазят континента ни в безопасност: прилагането на санкции срещу Русия заради действията й в Крим, запазване на мира и стабилността на Балканите”, посочи Мей.

Тя каза още, че Лондон ще запази тясното си сътрудничество с европейските съюзници в областта на външната политика и отбраната.

“Тъй като заплахите за общата ни сигурност стават все по-сериозни, ние не трябва да ограничаваме сътрудничеството си, нито съвместната си работа с други страни”, каза тя.

Най-накрая малко яснота

След речта на Мей министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер коментира, че Лондон най-накрая е внесъл малко повече яснота за Брекзит.

Щайнмайер посочи, че седем месеца след референдума за напускане на Европейския съюз от страна на Великобритания Брекзит “все още не е формализиран”.

Щайнмайер посочи, че и другите 27 държави искат “добри, близки и основаващи се на доверие отношения” с Великобритания и ще се стремят към конструктивни преговори. Той обаче подчерта, че преговорите по Брекзит няма да започнат, докато Лондон не уведоми официално Европейския съюз за желанието си да напусне блока.

Канцлерът Ангела Меркел ще се срещне с министрите си утре, за да обсъдят за първи път германската позиция по Брекзит.

Шотландия: Трябва да имаме възможност за независимост

Шотландия трябва да разполага с възможността за независимост от Обединеното кралство, ако нейните желания в бъдещите търговски планове на Великобритания след напускането на ЕС бъдат отхвърлени, каза първата министърка на северната съставна част на страната Никола Стърджън, цитирана от „Ройтерс”.

Според Стърджън планът за Брекзит, изложен по-рано от британската премиерка Тереза Мей, е “икономически катастрофален” за Обединеното кралство и Шотландия не е гласувала за него.