Saturday, July 27, 2024
HomeРегионДупницаВимание! Висок риск от пожари в Кюстендилско

Вимание! Висок риск от пожари в Кюстендилско

Шефът на горското в Дупница Пламен Поюков: Подготвени сме

За изключително висок риск от избухване на горски и полски пожари в следващите дни предупредиха синоптици. Метеоролози прогнозират, че в по-голямата част от страната настъпилата жега ще продължи. Очакванията са и в четвъртък следобед температурите да са между 33 и 38 градуса почти в цялата страна. Кюстендилско и отделни райони по долината на река Струма бяха посочени като едни от местата, където опасността да възникнат пожари е сравнително по-голяма.

Че повишаването на температурите през последните дни е предпоставка за усложняване на пожарната обстановка в земеделските земи, напомниха и от Областната дирекция на МВР-Кюстендил. „Въпреки редицата предупреждения на служителите от РДПБЗН – Кюстендил продължава паленето на отпадъци и сухи треви. Това е нарушение на нормативната уредба, водещо до сериозни последици  за горския и полски фонд. От обявяването на пожароопасен сезон на 15.04.2021 г. в област Кюстендил са възникнали 30 пожара. Общо са засегнати 115 дка в урбанизирани и извънурбанизирани територии. Унищожени са 75 дка посеви пшеница и 1 дка лозя. Спасени са 135 дка посеви пшеница, 50 дка овес, 14 дка лозя, 3 сгради, 2  фургони и 1 бунгало”, се казва в извънредно прессъобщение, свързано с горещините и опасността от пожари.

Добрата новина е, че това лято в района не са допускани горски пожари.

Каква е готовността на ТП „Държавно горско стопанство – Дупница” за недопускане и борба с пожарите, питахме директора на лесничейството инж. Пламен Поюков. Той бе категоричен, че ведомството е подготвено за адекватни реакции при необходимост. И припомни, че за сезона не е имало пожари в масивите на горското стопанство, което попада в обхвата на общините Дупница, Сапарева баня, Бобов дол и Бобошево и е подразделение на ЮЗДП-Благоевград. От ръководството на стопанството обясниха още, че работят съвместно с Районната дирекция по пожарна безопасност и защита на населението (РДПБЗН). Изготвят план за съвместни действия, одобряван на по-високо ниво. Сред действията за предотвратяване на пожари в горите са направата на нови и поддържане на стари просеки и минерализовани ивици, обособяване на лесокултурни прегради.

„Всяка година имаме такива мероприятия. Планът за съвместни действия с противопожарната охрана се изпълнява, почистват се просеките, където трябва се правят нови. Всички просеки, минерализовани ивици, лесокултурни прегради са в изправност. Имаме няколко десетки хиляди километра просеки. До момента на горска територия не е имало пожар. Първият пожар беше на 13 юли, покрай автомагистрала „Струма” – на 67-и км, в селскостопанска територия, но участвахме и ние в погасяването. Веднага е било сигнализирано и ние бързо реагирахме”, каза Пламен Поюков.

Шефът на дупнишкото лесничейство отбеляза още, че то разполага и с ведомствен автомобил, ползван и от ЮЗДП.

„Горско стопанство-Дупница имаме високопроходим автомобил „Тойота”, който може да стига до места, които са недостъпни за колите на пожарната. Този автомобил се използва не само в нашия район, но и от горски стопанства. Пращаме го в Благоевградско и други райони на територията на ЮЗДП”, допълни Пламен Поюков.

Стана ясно още, че във връзка с опазването на горите от пожари преди дни в ТП „Държавно горско стопанство-Дупница” е имало рутинна проверка от комисия с представители на РСПБЗН, ЮЗДП и Регионалната дирекция по горите-Кюстендил, която не е установила нередности. „Имаме само едно предписание – широчината на една противопожарна преграда от 6 м в землището на село Крайници да се увеличи. Срокът за изпълнението на предписанието е до 30 август и ще го спазим. Няма нещо обезпокоително. Горското стопанство обхваща голям район. Опасността от пожари по принцип в този сезон е голяма, но и ние сме в бойна готовност”, обясни директорът на лесничейството.

Горските съветват хората да са внимателни, за да не се допускат пожари. Напомнят, че при забелязване на пушек или огън е необходимо незабавно да се сигнализира. Така не се губи време и пожарът се потушава много по-лесно и бързо. Докато в противен случай, когато първите часове са загубени, и гасенето, и организацията му са много по-трудни и сложни, и щетите – по- съществени.

В съобщението, адресирано до регионалните медии, РДПБЗН – Кюстендил отново напомня, че за недопускането на пожари е задължително да се спазват основните правила. А те гласят, че: абсолютно забранено в земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици) е паленето на стърнища и други растителни остатъци и използването на открити огнеизточници; не се разрешава изгарянето на горими отпадъци и други растителни остатъци в свободните дворни площи.

Административната санкция за палене на стърнища и изгаряне на горими отпадъци, съгласно ЗМВР, е от 200 до 2000 лв.

При забелязан пожар съобщете незабавно на тел. 112, съветват от РДПБЗН.

В полицейския бюлетин пък съобщиха за два пожара през последните дни. Изгоряха лозе и 12 дка сухи треви и храсти в землището на село Крайни дол. Небрежно боравене с открит огън е причината за пожара, съобщават от пресцентъра на ОД на МВР-Кюстендил. Огнената стихия е угасена от 2 екипа на РСПБЗН – Дупница и Рила. При пожар в Червен брег пък са унищожени 75 дка пшеница. Пожарът е угасен от 4 противопожарни екипа на РСПБЗН – Дупница. Причините за възникването на пожара изяснява РУ-Дупница. Образувано е досъдебно производство по случая, уведомен е дежурен прокурор.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular